IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сбогом дълги зареждания: Nissan обещава революция при EV

Японската марка иска да стане лидер на пазара благодарение на твърдотелните батерии

Японският производител Nissan обяви, че възнамерява да стане лидер на пазара с революционни твърдотелни батерии, които обещават да променят играта при електрически превозни средства. Компанията разработва тази технология от 2018 г., като планира да пусне първите автомобили с такива батерии на пътя през 2026 г. и да започне масовото им производство през 2028 г.


Nissan


Твърдите батерии обещават да решат много от проблемите, свързани с електрическите превозни средства. Вицепрезидентът на Nissan Europe - Матю Райт, е категоричен, че те ще променят играта и компанията му ще се възползва максимално от това.

„Скоростта на зареждане и енергийната плътност ще се подобрят, което ще позволи използването на по-малки батерии със същата енергия. Това ще реши един от проблемите на сегашните електрически превозни средства - тяхното тегло", обясни Райт.

Въпреки че производството на твърдотелни батерии е изправено пред редица предизвикателства, като контролиране на чистотата и нивата на влага, те могат да бъдат значително по-евтини от сегашните литиево-йонни батерии. Също така те изискват по-малко редкоземни метали, намалявайки екологичните и етичните опасения, свързани с техния добив.

Първият автомобил на Nissan с твърдотелни батерии ще бъде произведен в Япония. Вероятно ще бъде или нов модел, или актуализиран Leaf, който трябва да излезе в края на 2025 г. Компанията също така планира да използва своята хибридна технология e-Power като мост към изцяло електрически превозни средства. Второто поколение e-Power обещава подобрена производителност и ефективност, което ще доближи цената на хибридните системи до традиционните двигатели с вътрешно горене.


0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    До 5.Ти да не зареждаш от светкавиците?
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Теслю,по вероятно е ти да не си виждал там при вас на Марс.
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До 7 ( преди 3 седмици )
    Никога не си зареждал електромобил и дори на картинка не си виждал Как се зарежда? Познах ли?
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Може,ако имаш кабел дълъг 1000 км.Иначе ще спиш по зарядните.
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    От Нисан още не са разбрали още че останалите производители на автомобили се отказват от електрокарите и се връщат към ДВГ.Складовете пълни, паркингите пълни, пристанищата задръстени, желаещи няма.
  • #5
    2 rate up comment 8 rate down comment
    До 4 ( преди 3 седмици )
    Колкото и да се пънеш, не можеш да заредиш по-бързо от 10 секунди. Пет секунди да включиш и 5 секунди да изключиш кабелът за зареждане и всяка сутрин да те чакат заредени 400 500 км за да си обикаляш. Всяка сутрин. Не веднъж седмично, не веднъж месечно. Всяка сутрин. 10 секунди зареждане
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Бях се притеснил че тази седмица няма "обещания" за революционни батерии и гига супер дупер бързо зареждане.Колкото да се напъвате електричари,по бързо от пълненето на резервоара няма.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 3 седмици )
    Голяма част от технологиите за които четем през последните 10 години вече са в производство. Така че не е въпросът дали, А кога тези батерии ще влязат в производство. Дали ще е nissan, mercedes или toyota няма никакво значение. Китайците ще се постараят да ги произвеждат масово и евтино само след още няколко години. Точно както в момента правят с желязофосфатните и натриево-йонните батерии.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    А, добре тази седмица, Нисан се отчетоха. Такааа, а кой точно е дежурен по сензационни новини за батерии и зареждачки за другата седмица? Да не стане объркване и да останем без такава новина, ей?
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Тези приказки ги слушаме от.. колко години вече? Айде да почнат да ги правят да видим дали ще има драстична разлика. Аз силно се съмнявам. Но на фона на масовия отбой от е-коли, силно подозирам, че след има няма седмица и от Нисан ще кажат че са размислили за Е-бъдещето.