IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямата лъжа за колите без волан

След 10 години обещания и 160 млрд. долара инвестиции проектът за пълен автопилот изглежда мъртъв. Но има и лъч надежда

Трудно е да се правят предвиждания - особено за бъдещето, казваше гениалният физик Нилс Бор. И особено, бихме добавили, ако тези предсказания се отнасят за съвсем близкото бъдеще: в рамките на пет-шест години. Днес живеем три години след най-крайния срок, посочен от експертите за появата на напълно автономни, безпилотни автомобили. Но през 2024 те изглеждат дори по-далечни, отколкото през 2014. Защо най-голямото (и най-доходно) обещание на технологичния сектор донесе такова разочарование?
  
    
11 ключови въпроса за колите без волан (ГАЛЕРИЯ):


 
    

 

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Няма такова нещо като автопилот. Това просто различни нива на круиз контрол. Ако имаше истински работещ автопилот щяха да го пуснат Нюрбугринг да поставя рекорди? След като толкова години ни лъгаха че машината е перфектна не прави грешки и няма емоции и страх. Мъск беше обещал още 2020 година да имаме напълно автономни коли. А се оказа че те един завой не могат да вземат като хората. На планински път са трагедия. В зимни условия са тотал щета. Неизползваеми.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До първия ( преди 1 месец )
    Защо смяташ, че ще видиш скоро в бъдещето автопилот за извънградски път и магистрала? Тези сме ги гледали още години назад в миналото, как някой се е обадил на полицията че шофьор спи зад волана, а полицаите го гонят десетки километри за да се опитат да го събудят, а автомобилът си шофира сам в трафика. Случаите не са един и два. Има и стотици и хиляди клипове как автопилота се справя сравнително добре и в градски условия в натоварен трафик. Всяка версия се справя все по-добре.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 ( преди 1 месец )
    според мен - да. Това не е само за пици. Всякаква търговия вече ще става безгрижно и ефикасно онлайн. Когато ти трябва кола, си я поръчваш за място и час, и готово. Спираш да мислиш за проблема с паркирането. Отделно идват всички товарни превози, които от години страдат от недостиг на шофьори. Но не знам дали е възможна смесена система, в която по улиците да карат и хора, и автомати. Както казва тая статия, автономните коли ги удряли отзад, щото спират там, където по правилник се спира...
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Еха, мъскофилчетата яко са се набримчили под тази статия. Споко, бе момчета (или каквато там ви е само-определената полова идентичност), август месец като стане готов изкуствения интелект на Тесла и всичко ще е, както обеща гения. Може да е за първи път, но този път наистина ще е, както обеща!
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 месец )
    Аз мисля, че няма да видим коли без волан в обозримо бъдеще. Автопилот за магистрала или извънградски път ще има сравнително скоро. Това което ме учудва е - наистина ли е икономически обосновано? Толкова ли е висока заплата на шофьорите за да има смисъл да разработваш автопилот за да разнася пици?!?