IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Автопилотът ще струва колкото нормална екстра

Алехандро Вукотич, старши вицепрезидент на BMW по автономното управление, пред "Колела"

Въпрос на две до три години е автопилотите да станат масово явление на пазара. Но колко ще струват, какво ще умеят и доколко безопасни ще бъдат: "КОЛЕЛА" зададе тези въпроси на Алехандро Вукотич, новия старши-вицепрезидент на BMW по автономното управление.
 


Г-н Вукотич, BMW бе един от пионерите в областта на автономното управление, но не бърза да предлага готови решения на клиентите като някои други компании. Защо е така? Какви са текущите ви срокове за нива 3, 4 и 5 на автономност?
- Следваме стратегията си по изключително фокусиран начин. Отворихме специалния център през 2016, сега го разширяваме. Днес имаме 1800 души, които разработват автономното управление. Отворихме и голям център за данни. Имаме над 100 автомобила, които и в момента правят изпитания. Така че не смятам, че изоставаме. Вършим нещата по правилния начин, с фокус върху безопасността. За да имаме напълно безопасна система, ние ще представим своя пилот с трето ниво на автономност през 2021 година.


Алехандро Вукотич, BMW, автопилот

Преди да премине в BMW, Алехандро Вукотич работеше за Audi и пусна на пазара първия автомобил с ниво 3 на автономност - текущото поколение на А8

Кои са основните технологични пречки в момента? Преди две години Клаус Фрьолих, шефът на BMW по развойната дейност, ни каза, че изчислителната мощ за автопилота заема сървър, висок два метра. Как изглеждат нещата днес, и как решавате проблемите с охлаждането например?
- Изчислителната мощ е проблем наистина. В тестовите ни автомобили имаме най-мощните възможни компютри, с течно охлаждане.
Другото голямо предизвикателство е да подберем точните сензори. Представете си, че карате по магистралата със 130 километра в час. Сензорите трябва да могат да засекат малки камъчета по платното на 100-150 метра напред. За целта разработваме специален лидар с много висока резолюция. Никак не е лесна задача, защото това е изцяло нова технология.


BMW i4, BMW iNext

Последни изпитния под маскировка за BMW iNext и BMW i4. Баварците ще пуснат двата си нови електромобила догодина с трето ниво на автономност, което ще може да бъде надграждано и до четвърто

В същото време Теsla настоява, че ще използва само видеокамери за своя автопилот. Какво мислите за това?
- Мисля, че всеки прави своя избор. Но, както ви казах, ние в BMW държим на безопасността, затова не разчитаме само на един сензор. Използваме различни - камери, лидари, радари - за да имаме напълно надеждна информация. Без нея автопилотът не може да е безопасен.

Как се развиват нещата около себестойността на тези сензори?
- Тук не е мястото да говорим за цени, но разбирате, че една толкова напредничава технология изисква инвестиции.

Много хора от автоиндустрията смятат, че преходът към автопилоти ще изисква много допълнителни разходи, и тези разходи неизбежно ще се прехвърлят към клиентите. Вървим ли към едно бъдеще, в което обикновените хора вече няма да могат да си позволят да си купят кола, а само да я наемат или споделят?
- Не, не мисля. Със сигурност новата технология ще дебютира в най-скъпите модели и най-високите нива на оборудване, но после ще слезе и надолу. И ще се вмести в познатите ни цени за допълнителни екстри.


BMW, автопилот

Първоначално автопилотът ще се вгражда само в най-скъпите модели, но цената му бързо ще слезе надолу, смята Вукотич

В момента в индустрията сякаш цари един оптимизъм, че когато технологията е готова, и регулаторите веднага ще я приемат. Но вече виждаме Европа и Америка да вървят по различни пътища, що се отнася до неща като безопасността на трети лица например. Колко голямо предизвикателство е липсата на ясни и единни правила?
- Регулацията е голям проблем. Но по същия начин, по който ние научаваме нови неща за технологията, по която работим, така и регулаторите научават за нашия напредък. Нужен е интензивен диалог, за да могат те да създадат работещи правила. Не бих казал, че има някакви големи разминавания между САЩ и Европа на този етап. Правната система е различна, разбира се, но и двата региона работят върху едни и същи въпроси.

За да имате пето ниво на автономност, без шофьор зад волана, е нужна и специална инфраструктура - интелигентни пътища, интелигентни светофари, интелигентно улично осветление. Смятате ли, че политиците и местните власти са в крак с тази нужда?
- Мисля, че зависи от региона. Много големи градове не разполагат със средствата да направят този преход, така че това ще трябва да стане с обединени сили. Но Китай, където интелигентните градове вече започват да се появяват, доказва, че това може да се направи за сравнително кратък период.


BMW, автопилот

При трето ниво на автономност шофьорът няма нужда да управлява, но трябва да следи обстановката и да е готов да се намеси при нужда. При четвърто ниво той може да се занимава с нещо друго, примерно да чете книга, и автомобилът ще го повика, ако се наложи. При мечтаното пето ниво колата дори няма да има нужда от волан, защото ще се управлява сама при всякакви обстоятелства

Обединихте усилия с Daimler за създаването на обща софтуерна платформа за автопилотите. Може ли тази тенденция да се разпростре и след няколко години да имаме само един общ софтуер за всички производители?
- Вярвам, че в крайна сметка ще оцелеят само няколко такива екосистеми. Използвам съзнателно думата "екосистема", защото онова, което правим, е огромно. Разработваме хардуер за автомобила, пишем софтуер, трябва да създадем изцяло нови инструменти, симулатори, както и целия back-end - сървърите, които да комуникират постоянно с колите. Това е огромна инвестиция. Толкова голяма, че не виждам как ще оцелеят повече от две или най-много три такива екосистеми. Едната ще е тази, по която работим заедно с Daimler.

Досега киберзаплахите бяха нещо, което свързвахме с личните си данни или с банковата си сметка. Но при един автономен автомобил кибератаките могат да застрашат живота ни. Какво бихте отговорили на подобни тревоги?
- Мисля, че те са оправдани до известна степен. Ако искаш напълно безопасна система, трябва да направиш напълно безопасен всеки неин компонент. Това се отнася и за киберсигурността. Трябва да направим така системата си, че тя да е неуязвима за кибератаки.
 

 

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    струват майка си и баща си обикновените им екстри.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    пепе ( преди 4 години )
    Проверете колко струват нормалните екстри на ново БМВ и ще разберета какво е казал човека :-Д
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В списъкът от екстри пише, че е автопилот, а не адаптивен темпомат. Имам 4 камери и радар отпред. Подробности за датчиците не пише колко на брой са. Адаптиен автомат е съвсем друго нещо. Той не ти следи лентите и да ти управлява колата, не ти разпознава знаци и да ти намалява скоростта автоматично, не ти намалява скоростта при разпознаване на пешеходци, велосипедисти и т.н.
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това, което имаш, баце, е адаптивен темпомат. Автопилот е нещо различно
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Че той и сега струва, колкото нормална екстра. В моята например дори не съм го поръчвал, а си беше стандартна екстра в последното ниво на оборудване на колата. Ако в интервюто става въпрос за 5-то ниво автономност то не мисля, че в близките години ще имаме такова, което да бъде достатъчно надеждно и добро, а и предвид огромните инвестиции за него не мисля, че ще е много евтино. Проблемът обаче не са парите, а това, че трябва инфраструктурата да бъде такава, че да може колата да бъде безопасна.