IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вашият тинейджър не се интересува от шофиране? Не е само той!

Проучване в САЩ показва, че процентът на най-младите водачи спада непрекъснато

Броят на най-младите шофьори намалява през последното десетилетие. Това показват резултатите от проучване в САЩ, където тинейджърите получават книжка много по-рано от Европа - още на 16 години (в повечето щати). И като цяло хората са много по-зависими от превозните средства спрямо жителите на Стария континент.


тинейджъри


Данните от анализа сочат, че само 3,6% от шофьорите в САЩ са на 19 години или по-малко. Това ги прави най-малката демографска група в сравнение с броя на шофьорите над 80 години.

Проучването, проведено от MarketWatch Guides, също установи, че процентът на шофьорите на 19 и под 19 години е намалял в над 40 щата между 2012 и 2022 г. Най-голям спад отчитат в Йорк, където дялът на всички шофьори на 19 и под 19 години е намалял с 49% . Статистиката показва, че броят на 16-годишните, които са получили книжка през периода 2012-2022, е намалял с 8,7%. В същото време при 18-годишните се отчита леко увеличение - 0,6%.


тинейджъри


Данните от Федералната магистрална администрация също показват значителен спад в броя на младите шофьори. През 1983 г. 80% от 18-годишните са имали шофьорска книжка, но този брой е спаднал до 60% през 2021 г. Правителствените данни също показват, че броят на 16-годишните с книжки е намалял от 46% на 25% през същия период от време.

Не е ясно какво причинява тази промяна, но може да се предположи, влияние са оказали новите технологии, които навлязоха през последните десетилетия. Тинейджърите (а и не само тее) живеят в свързано общество, управлявано от смартфони. Те могат да си общуват с приятели и семейство, без да се налага да пътуват някъде, но също така и нови услуги като Lyft и Uber. Допълнителни фактори са поскъпването на самите автомобили, тяхната поддръжка, както и застраховките.


0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Шофирането е като всяко друго занимание, което придобиваш ако имаш нужда. Аз живея в малък град и автомобил за из града не ми трябваше до към 22-23 години. Пеш, с приятели, таксита, автобуси... Но като откриеш колко е трудно едно отиване до Елена или Синеморец без личен транспорт, и започваш - глоксове, автомобил, учиш се как да поддържаш... Един приятел чак на около 40 си взе книжка и автомобил - тогава му изникна нуждата да има личен автомобил...
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Pioe ( преди 1 седмица )
    Явно е скъпо. Курсове, застраховки...
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 седмица )
    За модерните шилета електрожендъри има автономни автомобили на ток.
  • #8
    13 rate up comment 8 rate down comment
    До 4 ( преди 1 седмица )
    Така е драги, шофирането е огромна отговорност, а младото поколение не знаете как да носите отговорност, затова ще доведете света до катастрофа, даже и без да шофирате
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 1 седмица )
    А дали причината не е, че раждаемостта в Щатите е паднала с над 20% последните 20 години?! Но е по-важно да се бълват някакви проценти, без адекватна база за сравнение и да се внушава, че видите ли, хората сами искат автономни коли, които да наемат, а не да имат собствен автомобил...
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Един познат работи като склададжия и на 26 няма книжка, за сега това не му е попречило да има нормално ежедневие. Друг познат взе нова кола (можеше да си я позволи) и е на 10 минути пеша от работата.
  • #5
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Факт ( преди 1 седмица )
    Лоу кост авиокомпаниите както и все по развитият масов транспорт обезсмислиха колата.Освен това новите коли са адски скъпи и като начална цена и като подръжка а кредитите им нямат изплащане защото са обвързани с постоянни доходи тоест работа което е трудно осъществимо в днешният динамичен свят а най малкото което иска някой е да изплаща нещо с месеци и гоеини и после да му го вземат.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 1 седмица )
    Възможността за бързо и лесно предвижване е в основата на живота на тази планета. Не случайно е заложено и като основно човешко право. Засега автомобилите осигуряват най-добре упражняването на това право. В Индия, доста разчитат на влакове ако съдим по комичните снимки с народ върху покривите.
  • #3
    9 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Шофирането е загуба на време, освен това носите огромна отговорност а и като цяло носи негативни емоции, просто старото поколение от малки са облъчени от скорости, марки коли и подобни глупости.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Така е като възпитаваш хора ,които живеят в Метавселената.Тепърва ще берем плодовете от унищожаването на децата.