IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви промени за шофьорите - въвежда категория за управление на SUV

Новият клас „B+“ ще може да бъде получен след навършване на 21 години от водача

Европейската комисия подготвя нова директива за шофьорските книжки в държавите от ЕС, които предстои да бъдат гласувани и приети през 2024 г. Някои от промените са драстични, съобщава германско списание Spiegel, което дори направи проучване сред жителите на страната за това какво мисля те за готвените промени.


шофьори


Една от тях е начинаещите шофьори с категория „B“ да могат да управляват само автомобили с тегло до 1,8 тона. Това означава, че младите водачи няма да имат право да кара по-големите и по-тежки SUV-модели, като за това ще им бъде нужна нова категория - „B+“, която предстои да бъде въведена. Тя обаче ще може да бъде получена едва след навършване на 21 години.

От участниците в анкетата 48% са съгласни с въвеждането на новата категория, докато 34% са против, а останалите 18% все не са решили. Това няма да бъде единственото ограничение за младите шофьори, което предстои да бъде гласувано и евентуално приети. За тях се подготвя и забрана за шофиране по магистрали с повече от 110 км/ч, като тя вече действа в Италия, например.

Другите промени, засягащи шофьорите в Европа, е въвеждане на редовни тестове за годност за шофиране за хората на 65 години. В случая 39% от анкетираните от Spiegel са съгласни, докато 49% са оценили предложението като „погрешно“.


възрастни шофьори


Тези, както и още някои предложения - като забрана за пушене в автомобили, ако в него се возят непълнолетни лица и бременни жени, са внесени от френския зелен политик и председател на комисията по транспорт на ЕС - Карима Дели. Тя настоява за редовни прегледи на очите и слуха на шофьорите над 70 години, и дори за медицински прегледи - нешо, което беше посрещнато „на нож“ от редица политици.

Сред тях е федералният министър на транспорта на Германия - Фолкер Висинг, който разкритикува предложенията. Той ги определи като „възмутителни“ и „мащабно посегателство върху свободата на гражданите“. Транспортната комисия на Европейския парламент ще обсъжда предложенията през декември 2023 г., а крайното решение се очаква през 2024 г.


0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ужасаващи закони ... искате диктатура - ето как получавате диктатура ...
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 5 месеца )
    У нас всички тези медицински прегледи за всички възрастови групи отдавна са въведени. По правилното е на базата на реалната статистика да се отчете какви са преобладаващите пътни аксиденти по възрастови групи и на тази база да се вземат някакви мерки. Но да се предприемат всякакви глупости на базата на възраст е меко казано смешно. Ще стане така че ще започне масово каране от възрастни без шофьорски книжки. Какво ще им направиш? Той станал на 75 - 80 и много му дреме, тъкмо ще си икономиса време
  • #15
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Деградация на макс! ( преди 5 месеца )
    Чудят се от къде да изкарат пари..Те не се спряха да ограничават младите шофьори..Гражданската на нов шофьор е двойно по-скъпа; Сега нямало да може да се карат коли с повече от 120 коня; Сега и тази глупост със SUV-a и тежината на колата...Ами то направо да си купуваме тротинетки и да си караме с тях! Американците управляват на бащите ти мустангите на 16 годишна възраст, пък ние тука само налагаме нови закони, уж за безопасност, пък накрая единствения плюс е, че се печелят пари от цялата работа!
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Ква е тая глупост B+ категория поредната глупост
  • #13
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Бунтата ( преди 5 месеца )
    Айде пак амерокански простотой!!!
  • #12
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Е!ееее ( преди 5 месеца )
    *** това кой го предлага,тези гейзери дето се целуват по пейките в парковете!
  • #11
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Мани тия книжки! ( преди 5 месеца )
    Западна Европа я чака нещо не много добро от времето,май ще им трябват книжки за лодки а не за коли!
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Ко? ( преди 5 месеца )
    Евросъюза,когато си в съюз по добре те контролират!
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Мани тия книжки! ( преди 5 месеца )
    Западна Европа я чака нещо не много добро от времето,май ще им трябват книжки за лодки а не за коли!
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Дали? ( преди 5 месеца )
    Тези да се замислят какво ги чака в края на седмицата,те за книжки са се загрижили!