IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как скъпи коли, откраднати в Лондон, стигат до Русия

Богаташите на Путин си поръчват и резервни части заради липсата им, предизвикана от санкциите

Приближените на Владимир Путин олигарси се снабдяват с луксозни модели на Range Rover Rolls-Royce за по 300 000 британски лири от престъпни банди на Острова. Апашите крадат колите най-често от Лондон и Манчестър, като ги пращат по сложна схема в Русия. Тя беше разкрита при няколко акции на британските власти.

 
Русия, откраднати коли

Полицията в Есекс показва намерено Ferrari, подготвено за "плаване"

Действайки по сигнал, полицията направи шокиращо откритие в Есекс , когато изпразни червен транспортен контейнер. Първоначално намери само велосипеди, но след като разчисти останалата част от бъркотията, се натъкна на три откраднати Range Rover, увити в матраци и килими, съобщи "Telegraph". И това беше само началото, тъй като след откриването през юни 2022 г. последваха още.

Bentley, Audi и Toyota на стойност по £250 000 бяха намерени, натъпкани в контейнер заедно, а Rolls-Royce Dawn на стойност £300 000 беше сгушен сред останките от 13 други нарязани коли. Миналата година отделът за разузнаване на откраднати превозни средства  в Есекс засече повече от 60 подобни контейнера, преди да бъдат изнесени. Те превозваха 240 тузарски коли на стойност около £13 милиона. Превозните средства почти винаги са маскирани с фалшиви документи и обикновено се насочват към дестинации в Близкия изток, Африка или Азия. Смянта се, че печалбите са толкова яки, че бандите стигат до убийства.


Русия, крадени коли

Ето на какво се натъкна полиция в контейнер, уж изнасящ килими 

Част от причината за бума на откраднатите коли се дължи на войната, която бушува в Украйна . Конфликтът означаваше налагането на строги санкции на Русия от Запада - което доведе до лишаването на приближените на Путин боганаши от западни луксозни стоки - като автомобили. Не става въпрос само за коли, но и за резервни части, които станаха все по-трудни за намиране.

Един от начините, по който олигарсите избягват тези санкции, е като изпращат превозни средства до съседни бивши съветски страни и след това ги превозват до Русия, твърдятдокладите. Майк Бригс, президентът на Международната асоциация на разследващите кражби на автомобили (IAATI) каза, че санкциите засилват нуждата от автомобили и части за автомобили в Русия „много силно“. Той добави, че „отчаянието“ е част от причината повече превозни средства да преминават през Близкия изток.


Владимир Путин


„Това е истински проблем за тях в момента – защото всичко, което видите по руските пътища, в крайна сметка ще се нуждае от резервни части“, каза той. „Черният пазар там винаги е бил разпространен, но сега става все по-голям заради санкциите, защото хората все още искат своите луксозни коли.

Бандите са отлично организирани. Те получава поръчка за определен модел кола или части от контролиран купувач. След това отиват на лов за въпросния автомобил в големи градове като Лондон или Манчестър и набелязват “слаба цел“, от която да откраднат. Семействата и богатите чужденци често са избирани за лесна плячка. Те разбиват колата и демонтират всички проследяващи устройства, които намерят.  

След това  паркират някъде автомобила и чакат да видят дали някой  го търси. Ако никой не се появи, бандите вземат части или подготвят цялата кола за износ чрез контейнер, който често е натоварен с други метални стоки, за да прикрият истинския товар и да объркат рентгеновите скенери. След това стоката се изпраща до места като Дубай или Демократична република Конго. 

 

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Sameman ( преди 1 седмица )
    1Олигарси са станали, именно защото са крадци от висша класа, наследници на комунистически родове - изпечени мошенници и безкруполни типове. Кръвта вода не става! Това да не ти е западната куплтура, която векове наред се предавала на поколенията, това са новобогаташи, чиито бащи и дядовци са били колхозници.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    И в Чечня карат крадени коли. Нали бяха хванали някакъв техен министър в Дагестан с крадена кола... от онези, дето ги подарява шефа им...
  • #6
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    До 4 Прошляците сме ние.Отиди до Москва и веднага ще го разбереш .До 5Колите се продават чрез трети страни, включително и частите за тях.На никого с пари не му се налага да кара крадени коли.Крадените коли си ги караме ние тАрикатите.
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    До 1 - Сега ще е кошмар за PR-а, на която и да е западна марка, да продаде нещо на руски олигарх, освен ако онзи не даде достатъчно пари, че собствениците на компаниятра, да се пенсионират.
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    дгд ( преди 1 седмица )
    да си карат москвичите бе, нали са много отворени тия руски прошляци!???
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 1 седмица )
    Ще карат крадена кола и още как, като няма кой да им я продаде ще търсят на черния пазар.
  • #2
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Абе ,Иво! Ти контейнер виждал ли си ? Как ще вкараш три коли в него и то с размерите на Рейндж Ровър или пък Ролс, Тойота и Ауди?!?! Вие мислите ли преди да публикувате нещо?
  • #1
    7 rate up comment 13 rate down comment
    стига де ( преди 1 седмица )
    Олигарси с МИЛИАРДИ ще карат крадени коли - ама вие сериозно ли ги публикувате тези слабоуущини ?Те самите производители им ги продават.Човек с милиарди ще кара крадени коли !!!Аман от елементарна пропаганда.