IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Въпреки санкциите Великобритания изнася масово автомобили за Русия

Колите се прекарват през бившите съветски републики, най-вече през Азербейджан

Според Sky News, след като директният износ на британски автомобили за Русия падна до нула в резултат на руската инвазия в Украйна през 2022 г., този срив беше последван от съответно увеличение на износа на западни автомобили за съседните на Русия страни, особено за Азербайджан.


Русия, внос на коли


Британските автомобилни производители настояват, че вече не продават коли директно на Русия заради санкциите. Британското правителство обаче е загрижено за тази „сива зона“, през която стоките могат да влязат в Русия през постсъветските държави в Кавказ и Централна Азия.

„Продължаваме да оказваме натиск върху онези, които правят бизнес с Путин и неговите приятели, включително налагаме санкции срещу тези, които се опитват да заобиколят закона, и работим с партньори и власти в редица трети страни, за да спрем потока на стоки към Русия ", казва британският министър на санкциите Ан-Мари Тревелян.


Русия, внос на коли


Според анализ на официални търговски данни от HMRC страната е изнесла превозни средства за Азербайджан на стойност 273 милиона паунда през 2023 г., което е с 1 860% повече в сравнение с петгодишния период, предшестващ руското нахлуване в Украйна.

Увеличението на износа за Азербайджан е не само безпрецедентно, но е почти равно на цифрата за годишния износ на автомобили за Русия две години преди санкциите, който беше средно 330 милиона паунда.


Русия, внос на коли


Репортерите на Sky News също анализират данни за международната търговия на ООН, които показват, че точно в същия период, в който Обединеното кралство регистрира безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Азербайджан, Азербайджан регистрира безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Русия.

По-рано беше съобщено, че по време на изслушванията в Сената на САЩ заместник-директорът на британската организация Conflict Armament Research (CAR) Деймиън Сплитърс е заявил, че стотици западни и руски компании участват в незаконните схеми на Кремъл за избягване на санкциите и гарантиране на тайни доставки за Руската федерация на електронни компоненти, необходими за производството на оръжия.


0 от 500
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Важното е руските фашисти да обедняват. Нямам против да купуваме и газ, само да е с много ниска печалба за руските фашисти. Мисля че азербейджан не пропуска да реализира печалба на гърба на фашистите.
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    3-ти, така като те чета е излишно да ти се обясняват много неща. Абослютен пример за човек, живеещ в един "балон", както повечето в България. Не мога да компенсирам липста ти на информираност, но що така ти харесва, катко се казава бъди щастлив.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Основната цел на войната е унищожаването не непременно на човешкия живот, а на продуктите на човешкия труд. Войната е начин да се разрушават материални средства, които иначе биха били използвани за прекалено повишаване на благосъстоянието на масите и оттук в последна сметка за прекаленото им образование
  • #4
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Посредници ( преди 1 месец )
    Добрата новина е, че колкото повече посредници, толкова по-скъпо, така че дано азербейджанците ги доят здраво.
  • #3
    9 rate up comment 8 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    Глупости пишеш, много добре си можем и без Русия и вече е доказано или е много близо до тази точка, друг е въпроса, че специално да се спира износа на коли никаква санкция не е както писах
  • #2
    7 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Аз съм за санкции, но това не е никаква санкция да се спира износа на коли, санкция беше западните марки да спрат заводите си в Русия както и стана макар да не са задължени, но това е тъпо
  • #1
    7 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Така де, всичко е бизнес, нищо лично. Парите нямат цвят и мирис. И на 2та лагера им е ясно. че един без друг не могат. Просто в момента захлебват посредниците.