IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Войната в Украйна удря сериозно дори и суперколите

Марки като Ferrari, Maybach и Lamborghini също получават части от тази държава

Войната в Украйна започна преди 2 години, но продължава да създава сериозни проблеми на автомобилните компании в Европа. При това не става въпрос само за масови производители, но и за марки от висок клас.


Украйна индустрия


Много от частите за BMW, Porsche, Ferrari, Lamborghini и други се произвеждат в Украйна - от кабели и снопове до сложна електроника и части на каросериите. Това се случваше до 24 февруари 2022 г. - денят в който руските войски нахлуха в страната, но сега вече нещата са сериозно променени, тъй като голяма част от персонала вече е съкратен.

Не се знае със сигурност за какъв брой служители става въпрос, но поради инвазията на Русия, за съжаление, висококвалифициран персонал остава без работа. Освен това тези служители получаваха доста прилични заплати, защото почти всички тези предприятия са с чуждестранни инвестиции. За кои заводи говорим?

Украйна произвежда различни части за почти всички европейски автомобили, включително за т.нар. премиум марки. Става въпрос главно за детайли, които изискват голямо количество ръчна работа, например полагане на кабелни мрежи или шиене на седалки. Според Ernst & Young през 2021 г. в Украйна са работили 22 световни и регионални производители в областта на автомобилните части. В тези предприятия са разкрити около 60 000 работни места, а общият брой на инвестициите в сектора е около 800 млн. евро.

Основната част от чуждестранните компании, произвеждащи автокомпоненти, са концентрирани в Западна Украйна. Този избор на региона се дължи преди всичко на неговата логистична близост до крайните потребители. Ето списъка на предприятията:


Украйна индустрия


Японската компания Fujikura е специализирана в производството на кабелни продукти за автомобили на немския концерн Volkswagen Group, включително за Porsche и MAN.

Bader и Aunde: шиене на калъфи за седалки за Audi, Mercedes и BMW, по-специално за Mercedes-Benz S-class и Maybach. Сред клиентите на компанията е и Tesla!

VET AUTOMOTIVE произвежда електронни системи за отопление на седалки, сензори за допир и автомобилни кабели за Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes, Opel, Volkswagen

Немската фирма LEONI произвежда кабелни мрежи за Opel, Porsche, Volkswagen, Audi, Lamborghini и MAN.


Украйна индустрия


Френският концерн Nexans произвежда кабелни мрежи за BMW, Opel, Audi, Mercedes и Porsche.

Kromberg & Schubert произвежда електрически бордови инсталации за автомобили BMW, Audi, Mercedes и Volkswagen.

ODW-Elektrik произвежда кабели за автомобили Volkswagen, BMW, Porsche, Volvo, Opel, магнитни бобини, електромеханични конструкции за автомобили и моторни инструменти.

В Киевска област работи завод на немската компания Kostal, специализирана в производството на автомобилна електроника. Тук се изработват кормилни уредби и контактни системи за Ford, DAG, Audi, VW, Renault, Lamborghini, BMW, SEAT и Skoda.


0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Няма братя, мой човек. Познававам много украинци. Един ми каза "Какво означава братска държава, ако те лъже, убива и поробва?" Само шепа българи още вярват, че Московия е братска държава на който и да е. И моят мозък е бил промиван с тези глупости, когато бях малък, но Московия е правила основно мръсотии на България. Срещу едното освобождение, за което българите са помогнали точно толкова, колкото и Московия, стоят 20 целенасочени и злонамерени действия срещу България.
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 13 ( преди 2 месеца )
    Тоест само заобикаляш отговорите защо трябва да под куглокосваш братята да се бият и убиват, а не се опиташ да ги разтървеш и да прекъснеш боя за каквото и да е започнал? В момента се опитваш да ме убедиш че и двамата братя не съществуват само и само да не отговориш? Някога да съм ти твърдял че брата украинец или брата руснак не съществува? Съществуват и си имат проблемите помежду си но защо трябва да разбием главата на единия при положение че и двамата са виновни за нещо и искат да взривят блока
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 12 ( преди 2 месеца )
    Чакай сега, нали нямаше украинци, а само братя? Как може украинец да избива руснаци, като не съществува? Ако обичаш, поднасяй си московската пропаганда по професионално да не вземем да си помислим, че си обикновен некадърен предател!
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До 11 ( преди 2 месеца )
    Да видя дали правилно съм те разбрал. Аз още в началото казах че и едните и другите лъжат както и че и едните и другите са прави от своята гледна точка. Доколкото разбирам ти твърдиш че руснаците лъжат за всичко а украинците са света вода не напита и никога не са лъгали и не са правили нищо лошо а лошите руснаци отидоха и ги избиха без причина? Също така колективния запад е мислил само доброто на Русия и затова искаше да разположи военни бази в Украйна въпреки че са обещали да не припарват там?
  • #11
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    "Украинците да не избиват руснаци в Украйна." - Как можеш да разбереш, че руснак лъже? Движи си устните. Мислех, че споря с интелигентен човек. Извинявай, оставям те да се връщаш да лъскаш бастуня за Опънатата лицева кожа.
  • #10
    0 rate up comment 7 rate down comment
    До 11 ( преди 2 месеца )
    Да видя дали правилно съм те разбрал. Ако синовете ти се сбият и единият тръгне с брадвата към другия, но знаеш че ще е трудно да вземеш на единия брадвата защото освен брадва има и граната на кръста, ще подхвърлиш граната и на другия за да може да се свърши по-бързо и с двамата и да ти се маха този проблем от главата? Вместо да се съгласиш с този с брадвата, че не е редно брат му да му изнасилва детето и ще се погрижиш това да не се случва в бъдеще. Украинците да не избиват руснаци в Украйна.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до 7 ( преди 2 месеца )
    Само и единствено ти взимаш от децата си като пушиш и пиеш, а и 100% си най-големият футболен спец и залагаш на Еврофутбол, нали?
  • #8
    5 rate up comment 4 rate down comment
    до 3 ( преди 2 месеца )
    Аналогията ти с братята е полезна, но логиката ти след това се разпада. Когато вторият брат иска да убие първия с брадва, докато първият си живее мирен живот, полицията и съдът се намесват. В международните отношения е по-сложно. Полицията вече се намеси - за Путин има международна заповед за арест. Озаптяването му, за съжаление, не може да стане толкова лесно, защото има ядрени бомби. Въоръжаването на Украйна е единственият вариант. Противното означава да оставим втория да използва брадвата.
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    (продължение) Подобна нееярна теория има и за името Българи. Един гръцки историк свързва името с думата вулгарис (вулгарен) просто защото си приличат и защото са правели проблеми на източната римска империя, но реално няма никаква обосновка и е доказано, че името въобще не идва от гръцки. И до ден днешен няма сигурни източици точно какво означава Българи. С "украйна" е същото.
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    до 4 ( преди 2 месеца )
    Киевската рус се е наричала така и е съществувала 2 века преди Московката рус, която е създадена от няколко отделили се боляри по подобие на Киевската. Само че за другото не си прав. Терминът "украйна" се среща в документи още отпреди създаването на Московската рус, а това за покрайнините нито е вярно, нито е възможно, защото Киевската рус не е била в покрайнините на нищо, още по малко на Московската, която не е съществувала.