IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Великобритания намериха решение за старите автомобили

Вместо да се предават за скрап, те ще бъдат пращани в Украйна

Министерството на транспорта на Великобритания обмисля изпращането на стари и неблагоприятни за околната среда автомобили в Украйна за рециклиране. Ведомството е изпратило подобно предложение до кмета на Лондон - Садик Хан, тъй като именно в столицата има най-голям проблем със замърсяващите превозни средства.


Лондон


От 29 август 2023 г. властите в Лондон утроиха своята зона с ултраниски емисии (ULEZ). Сега тя практически достига границите на магистрала М-25 - околовръстния път на Лондон, дълъг 188 километра. Всеки шофьор, който иска да влезе в Лондон с дизелов автомобил под стандарта Euro 6 (обикновено произведен преди 2015 г.) или бензинов двигател под стандарта Euro 3 (обикновено произведен преди 2007 г.), трябва да плати 12,5 британски лири на ден. Таксата важи и за мотоциклети, някои видове автобуси и камиони.

Мярката предизвика шумен скандал и протести, но властите на британската столица останаха непреклонни. Като компенсация на собствениците, решили да бракуват старата си кола, се изплаща субсидия от 2000 лири. Само няколко дни след разширяването на зоната ULEZ кметът на Киев - Виталий Кличко, предложи Садик Хан да не изпраща старите си коли за скрап, а да ги прехвърли в Украйна. Според него на фронта най-полезни ще са джиповете и камионите.

Първоначално кметът на Лондон отказа, позовавайки се на липсата на законодателна рамка за подобно прехвърляне на автомобили в друга държава. Политически опоненти го нападнаха с критики и сега британското министерство на транспорта заяви, че не вижда пречки пред изпращането на такива коли в Украйна.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кюмурджиев ( преди 2 месеца )
    Моята кола е на *** и съм си добре. Е, дрехите са ми малко чернички, но това не ме плаши.
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Тия уж излязоха от ЕС и пак същите простотии правят но както и да е,въпросът е че в останалия свят ,всеки си кара каквото му кефне и няма ограничения нито терор върху хората ,тая зелена сделка излезе най фалшивата в полза на определен кръг от хора които искат пълен контрол над обикновенния човек ,а овцете и средните и бедните хора най лесно се командват .а и тоя дето е писал това да вземе да изтрезнее и да уточни за скраб ли отиват или ще им заковат по една картечница на покрива
  • #4
    23 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 2 месеца )
    Както казваше Георги Илиев: "Е тва ако не е цинизъм, Ебa ли му мaйкaта какво е!"
  • #3
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Пълна простащина от либерали. С тези измишльотини еб.....т всички в ЕС. Тези около ЕС използват въглища и коли но за тях не важат правила за емисии но внасяме евтиния им ток.
  • #2
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Шофьор ( преди 2 месеца )
    В Украйна, няма да замърсяват?
  • #1
    18 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    "трябва да плати 12,5 британски лири на ден." - Пропоръчвам каналът Bladerunners UK ... трошат камерите КЪДЕТО ГИ ВИДЯТ!