IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai продава активите си в Русия за 77 долара

Корейският производител оцени загубите са на около 220 млн долара

Южнокорейската Hyundai Motor Co. планира да продаде своя завод в Русия за символичната сума от 7000 рубли (около 77 долара), превръщайки се в поредната международна автомобилна компания, която се разделя с руските си активи след началото на войната в Украйна.
 
 
Завод на Hyundai в Русия
 
 
Продажбата на завода в Санкт Петербург ще доведе загуби в размер на 287 млрд. вона (219,12 млн. долара), изтъква концернът в регулаторна документация. Работата в съоръжението е преустановена от март 2022 г. Hyundai заяви, че се стреми да прехвърли активите си на руската група Art-Finance, включвайки опция за обратно изкупуване, в сделка, която се очаква да приключи до 28 декември.

Южнокорейската компания обеща, че ще продължи да предоставя следпродажбено обслужване и други видове поддръжка на своите клиенти в Русия.

Групата Art-Finance е свързана с президента на дилърската верига Avilon, която придоби по-рано руския бизнес на Volkswagen AG.

Докато е активно, съоръжението в Санкт Петербург произвежда моделите Hyundai Creta, Hyundai Solaris и Kia Rio. През 2021 г. компанията е продала 167 331 превозни средства в Русия, което е с 3% повече спрямо обемите за 2020 г. Делът на Hyundai на руския пазар възлиза на 10%, което съответства на нивото от 2020 г.

Преди войната концернът произвеждаше около 200 хил. превозни средства в Русия, или около 3% от глобалния му капацитет. Hyundai разполага със 194 търговски представителства в страната.

През септември руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че за предприятието е намерен руски купувач. Тогава беше съобщено, че продажбата ще се извърши с право на обратно изкупуване, което е ограничено до две години.

Още през април се появи информация, че Hyundai възнамерява да напусне Русия, след като компанията заяви, че преразглежда всички варианти за своя местен бизнес. 

Преди това с руските си активи се разделиха международни автомобилни компании като Ford, Mercedes-Benz, Toyota, Renault, Suzuki, Stellantis и Honda на фона на наложените от Запада санкции и търговски ограничения.


0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Тия завод 200 млн печалба ги изкарва за няколко месеца работа.
  • #12
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория до 10 ( преди 4 месеца )
    Пък като си защитник на другите, оти не отидеш да се биеш в Украйна? Ей го, Зеленски каза, че има нужда от половин милион трупа за фронта, ама не искал да праща вече украинци. *** ти и покажи на **** руснаци кой е пичето в форума. ;)
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория до 10 ( преди 4 месеца )
    Лошото е, че всъщност ти си същата елементарна частица като всичките дето се делите на -фили и -фоби. В нашата история има доста такива и май не разбирате, че докато се делите елементарно, другите нации се възползват от ситуациите, издигат се и осигуряват на нациите си богатство и развитие. А вие? Ах, да, плюнчите се по форумите и след това на работа от 8 до 5 и се оплаквате от цената на тока, на бензина, на хляба, ама най-обичате да се плюнчите, задължително без замисляне.
  • #10
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Личи си, колко слабо неуки и слабоумни сте. Никой производител няма да загуби от това, че е назад с милиарди заради изтеглянето си от Русия, а точно обратното, само че на вашия робски гръб. Повечето от вас не могат да разберат с празните си канчета, че причината да се вдигнат толкова цените на новите автомобили е това, че производителите наваксват загубите от изоставените заводи, дилърства и Русия, като пазарен дял. Вие се кефете, че Хюндай няма да продават на ***, заслужавате си мизерията
  • #9
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Райфайзенбанк от Австрия защо не си изоставят активити? И защо наложиха вето на Украйна, докато не спрат да се лигавят с австрийския бизнес? Ама онези имат "топки" и знаят какво да правят, за разлика от нашите "yes, sir"... И защо има опция за обратно изкупуване, ако искат да напуснат завинаги. Ала-бала и политически дивотии, от които страдат нормални хора като нас, но поне този път имаме късмета да не измират нашите хора заради чуждите интереси.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Не знам колко разбирате от коли тук, но от политика не разбирате. Нима след WW2 някой изостави Германия, Италия и Япония? План за възстановяване, ала-бала, но ако изоставиш, рискуваш да се повторят неща, които са се случили в Афганистан и Северна Корея. Не си въобразявайте такива неща. Дори да загуби някой актив, няма да е кой знае какъв. В Русия живеят много умни хора (уви, не и политици лично мнение) и имат много ресурси. Ако има кой да ги обедини тези неща, другите ще гледат и подсмърчат.
  • #7
    5 rate up comment 7 rate down comment
    YTT ( преди 4 месеца )
    Предлагам Русия да смени Хюндай с друга марка, вече от Северна Корея!
  • #6
    5 rate up comment 19 rate down comment
    Стефан ( преди 4 месеца )
    Нуиndaai sa жалки пръдльовци!
  • #5
    18 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Дори и войната утре да свърши, никой няма да отвори пак завод в Русия след тези загуби. Просто ще внасят всичко, или няма да се занимават с този пазар. Нека не забравяме че икономиката им е по-малка от тази на Холандия
  • #4
    2 rate up comment 14 rate down comment
    икономически погледн ( преди 4 месеца )
    нарочно го правят просто за да са навъпреки на сев. корея