IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda замени Русия с Казахстан

Чехите ще произвеждат автомобили в азиатската държава

Компанията Skoda се съгласи да произвежда автомобили в Казахстан. Споразумението беше подписано с местната автомобилна компания Allur, която по-рано беше посочена като евентуален купувач на руския завод Volkswagen, но тези слухове не бяха потвърдени. Така чехите до някаква степен ще компенсират спирането на производството в Русия, до което се стигна след нахлуването на руските войски в Украйна.


Skoda


Инвестициите в съвместното производство на Skoda и Allur ще възлизат на близо 52 млн евро, които ще бъдат използвани за организиране на производството на автомобили и създаване на дилърска мрежа на чешката марка.

Все още не е известно колко и кои модели ще бъдат сглобени в предприятието в Казахстан, но се планира около 1500 души да участват в производството им. Както съобщава Forbes.kz, група инженери от завода Allur са командировани в заводите на Skoda в Чехия, където преминават обучение.

Компанията Allur има голям завод в Костанай, където в момента се произвеждат модели на марките Chevrolet, Kia и JAC. Преди това в предприятието се сглобяваше и Lada Granta, но споразумението с руския АвтоВАЗ изтече и сега вървят преговори за подновяване на сътрудничеството.

Що се отнася до Skoda, това не е първият опит на чешкия автомобилен производител да локализира производството на автомобили в Казахстан. През 2017 г. Skoda имаше споразумение за сглобяване с Asia Auto, но четири години по-късно, през 2021 г., производството беше свито поради проблеми между собственика на завода и Министерството на промишлеността и развитието на инфраструктурата на Казахстан.


0 от 500
  • #14
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Дженди, ти си последният, който може да каже, кой, къде да ходи да живее. Това единствено да децата си можеш да го кажеш, ако някога измислят начи амбреажите да раждате. Все пак не се отчайвай и продължавай с опитите. Пожелавам ти успех!
  • #13
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Да ти превеждам ли? Защото може би знаеш само руски. И щом Европа се прострелва системно в краката а в Русия тече мед и масло от чешмите, ти какво правиш тук? Бягай там.
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Дженди, това с минусите и да си слагаш плюсове не ти ли омръзна! Издава само менталните ти дефицити. А икономиката, която е толкова далеч от теб, че още повече се излагаш, като я коментираш. Първо тези 30% намален износ са пълна лъжа. Дай си източника откъде го прочете. РФ пренасочи износа си в други държави и не само не е намалял, а точно обратното. Инвестиции има много в Русия, но те тека или иначе не се нуждаят от тях, защото реинвестират печалбите в собствената икономика и печелят двойно.
  • #11
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    исках да кажа приходите на Русия от ИЗНОС
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Щом е цветя и рози всичко погледни автомобилния пазар (все пак автомобилен сайт е това) Преди СВО-то са се продавали 1.5 милиона коли годишно. Миналата година не са минали 700к - под половината. На това ако му се вика просперираща икономика не мерси.
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    до 7 ( преди 6 месеца )
    Знаеш ли защо расте руската икономика? Защото Пyтлep всеки божи ден налива пари с чували във войнишки заплати, които се харчат у дома, за местни продукти поради липсата на внос и защото военно промишления комплекс работи на 200%. Утре войн... пардон СВО-то ще приключи и заплатите ще секнат, производството също. И за всичките войници дето се прибират, няма да има работа. А да кажеш нещо за това че приходите на Русия от внос са паднали с 30% или за почти нулевите външни инвестиции?
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 6 месеца )
    Рено нямат завод в Казахстан
  • #7
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Русия била в подем.Русия си е бедна държава зачътила се към Ссср2 само ефин модел китайски коои им продават а всички олигарси и кофри бягат на Запад като Абрамович в рущкия останаха пусьо обкръжението му и затворниците на фронта
  • #6
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Вместо да отслабят Русия, евродженд се нокаутирват сами. Европа в рецесия, Русия в подем. Едните не могат без гримовете и лаковете си а другите могат да издържат на глад и мизерия колкото е необходимо. Съществени разлики които задокеанците не видяха и не проумяха досега. Но, май нещата се променят. Не можеш да бутнеш Сибирската мечка, но можеш да жертваш агнето и цялото стадо с него. Това е втората част от играта на говедарите. И тя вече е в ход. Честито на печелившите
  • #5
    7 rate up comment 9 rate down comment
    до #4 ( преди 6 месеца )
    Да бе да, вярваш ли си на евроатлантическите опорки. Ако имаше малко акъл вместо да дрънкаш глупости за свитата руска икономика, можеше да погледнеш с колко процента е в плюс. Да със знак плюс е и не се свива изобщо. Това е според западни данни и не е кремълска пропаганда. Можеш да погледнеш и Германия и о чудо, немците са в рецесия вече 10-ти месец и икономиката им се свива. Така, че тези джендърски партенки за Русия по-добре не ги ползвай, че ставаш смешен. И скоро територия 404 няма да я има