IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda замени Русия с Казахстан

Чехите ще произвеждат автомобили в азиатската държава

Компанията Skoda се съгласи да произвежда автомобили в Казахстан. Споразумението беше подписано с местната автомобилна компания Allur, която по-рано беше посочена като евентуален купувач на руския завод Volkswagen, но тези слухове не бяха потвърдени. Така чехите до някаква степен ще компенсират спирането на производството в Русия, до което се стигна след нахлуването на руските войски в Украйна.


Skoda


Инвестициите в съвместното производство на Skoda и Allur ще възлизат на близо 52 млн евро, които ще бъдат използвани за организиране на производството на автомобили и създаване на дилърска мрежа на чешката марка.

Все още не е известно колко и кои модели ще бъдат сглобени в предприятието в Казахстан, но се планира около 1500 души да участват в производството им. Както съобщава Forbes.kz, група инженери от завода Allur са командировани в заводите на Skoda в Чехия, където преминават обучение.

Компанията Allur има голям завод в Костанай, където в момента се произвеждат модели на марките Chevrolet, Kia и JAC. Преди това в предприятието се сглобяваше и Lada Granta, но споразумението с руския АвтоВАЗ изтече и сега вървят преговори за подновяване на сътрудничеството.

Що се отнася до Skoda, това не е първият опит на чешкия автомобилен производител да локализира производството на автомобили в Казахстан. През 2017 г. Skoda имаше споразумение за сглобяване с Asia Auto, но четири години по-късно, през 2021 г., производството беше свито поради проблеми между собственика на завода и Министерството на промишлеността и развитието на инфраструктурата на Казахстан.


0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Рено първи откриха топлата вода. Като им каза Макрон, да напуснат Русия, те се преместиха в Казахстан. Сега си правят Дъстър и Руски Аркани там, руснаците минават границите да си ги купят, защото Москвич 3 за 25000Е никой не иска. В крайна сметка загубиха руските заводи.
  • #3
    11 rate up comment 3 rate down comment
    до 3 ( преди 7 месеца )
    Повярвай ми ще ги посрещнат с отворени обятия. Те в момента братушките не е да се радват на китайчетата, които на всичкото отгоре са с 50-100% надценка спрямо в Китай. Другия момент е че дори да се върнат дали хората ще могат да си ги позволят, защото икономиката ще им е сериозно свита.
  • #2
    2 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Разменили са кон за кокошка. След приключване на СВО, тези които избягаха от Русия ще се молят да се връщат, но дали ще стане не се знае. Дори и да се върнат, цената ще бъде доста солена.
  • #1
    1 rate up comment 11 rate down comment
    Факт ( преди 7 месеца )
    Тия чршки баклютси непрекъснато ги пробутват чак дониндия стигнаха и никой ги не ще