IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla проектира фабриката на бъдещето

Компанията намалява разходите с въвеждането на нови производствени процеси

Tesla ще представи новия си продукт на 8 август, като според последни сведения вместо очаквания Model 2 това ще бъде Robotaxi. Технически това са една и съща евтина електрическа кола, изградена върху нова бюджетна архитектура (фабрично обозначение NV9X), идеална за работа в безпилотно такси.


Tesla Robotaxi


Базовата версия на роботаксито трябва да струва около 25 000 долара, което ще му позволи да се конкурира както с бензинови автомобили, така и с евтини електрически автомобили от китайски конкуренти, например от BYD. В момента най-достъпният автомобил на Tesla - седанът Model 3, струва най-малко 38 990 долара.

За да намали производствените разходи, Tesla възнамерява напълно да реорганизира производството, като се откаже от правия конвейер в полза на S-образен и да намали персонала, съобщава германското издание Handelsblatt. Иновациите вече се въвеждат в Gigafactory в Остин (Тексас, САЩ), която заема 90 хектара и е два пъти по-голяма от Ватикана.


Tesla фабрика


Американският производител вече е поискал ценоразписи от потенциални доставчици и ги е уведомил, че планира да произвежда най-малко 10 000 бюджетни електрически автомобила на седмица или около половин милион бройки годишно.

Пускането на роботизирано такси Tesla се планира от 2019 година, но по една или друга причина до този момент все още не беше реализирано. Само след няколко месеца, ако се вярва на думите на Мъск, това ще стане реалност.

В същото време обаче много експерти са категорични, че приемането на автономни превозни средства, движещи се свободно по улиците, няма да е никак лесно и компанията ще се изправи пред значителни предизвикателства, включително проблеми с безопасността и регулаторни пречки.


0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Всъщност не е все едно дали ще излъже или не, защото всички четат такива новини, вкл. и разни зелени политици, и след това следва поредното ограничаване на ДВГтата, защото евтините електрички вече са тук. Другите производители да не останат по-назад и те започват да сипят някакви обещания и клетви и накрая, "пазарната конюнктура се промени" и трябва да се избиват милиарди "инвестиции", отишли на халост. Познай откъде идват парите за попълване на дупките в бюджетите.
  • #2
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    И ако излъже, какво? Какво ще изгубиш от това? Как ще те е измамил. С колко пари ще си вътре? Ще речеш, че ти е изял вечерята, за да го мразиш толкова!
  • #1
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Хо-хо, лъжлив нагъл Илон извадил нова торба лъжи. Така ще е, докато има балами да му се връзват..