IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стрелички с GPS заменят преследването на откраднати коли в Ню Йорк

Полицията включва и други нови трикове в арсенала си, за да ограничи престъпленията

Справянето с проблема с кражбите на автомобили е трудно начинание в Ню Йорк и в Ню Джърси, по полицията е измислила някои полезни "трикове". От стрели за GPS проследяване до изкуствени задръствания.
 
 

GPS стрела 


Изглежда, че тактиката може драстично да намали броя на опасните преследвания, които обикновено имат лоши последици и за престъпници, и за ченгета, и за случайни минаващи. В същото време кражбата на коли е основен проблем във всички щати. Ето кои са триковете за преследване на крадени коли в 21 век.

Първият метод се нарича " план за смекчаване " и включва създаването на изкуствени задръствания. „Идеята “,твърди висш офицер от полицията в Ню Йорк, „ е да забавим трафика достатъчно, за да можем да изпуснем колата, която търсим, в движението. Това, което планът изисква, е затваряне на мостове, затваряне на участъци от магистралата и след това забавяне на трафика, така че да няма къде да отидат”.

Друг метод, който  използват поне два отдела в Ню Йорк, е този, наречен Starchase system . Той включва GPS стрели , които полицаите могат да пуснат от ръчно устройство или директно от предната част на патрулната си кола по време на преследване. Стреличките летят със скорост до 50 км/ч и използват топлинно активирано лепило, за да “кацнат“ върху откраднатото превозно средство.

Системата Starchase ограничава на риска за обществеността. "Полицейските преследвания са метод, който не трябва да се случва - казва началникът на полицията в Олд Уестбъри - Стюарт Камерън. - Статистиката говори сама за себе си -  заподозрените са ранени, служителите са ранени, дори невинни минувачи са убити и осакатени при тези преследвания“.

В други случаи обичайните технологии, които използваме всеки ден, могат да бъдат полезни. Ню Йорк раздаде безплатни Apple AirTags на собствениците на Kia и Hyundai в опит да им помогне да намерят колите си, ако бъдат откраднати.
 
 

Ню Йорк


Районът също така използва автоматични машини , които сканират регистрационни номера. Те имат способността да предупредят служител, ако бъде забелязано превозно средство, за което е съобщено, че е откраднато. „ Вместо да прекарваме дни в проследяване на подозрителни превозни средства, сега е възможно да имаме колата, която търсим, след час или дори по-малко “, каза началникът на полицията в Секокус - Денис Милър.

Тези тактики не означават, че всички стари начини за спиране на заподозрян са изчезнали. Отделите все още рутинно използват лостове за пукане на автомобилни гуми и старата поговорка „Не можете да избягате от безжичната връзка“. Сега, разбира се, това "безжично" е малко по-усъвършенствано. Полицейските служители в Ню Джърси всъщност имат приложение за комуникация помежду си и проследяване на откраднати коли в реално време.

Да кажем, че по-горните тактики са все още твърде „пресни“, за да се каже колко ефективни всъщност са. Но властите трябва да се адаптират към новите предизвикателства, както го прави престъпността.
 
 

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Мда ( преди 4 седмици )
    След няколко години просто ще дърпат шалтера дистанционно :-) :-) :-) А всеки с кола с ДВГ ще го гледат като член на някой картел! Скоро да си бял, хетеросексуален мъж, консумиращ месо, с кола с ДВГ, ще се смята за престъпление :-) :-) :-) :-)