IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради нова вълна от кражби полицаи раздават тракери Apple

Устройствата помагат за проследяване на отмъкнатите автомобили

Американската полиция започна да разпространява безплатно тракери на Apple заради вълна от кражби на автомобили. Устройства се предоставят на собственици на превозни средства, живеещи в райони с висока престъпност.


Apple тракери


Сред тях е Вашингтон, окръг Колумбия, където кражбите на автомобили са се увеличили рязко. Полицията трудно се справя и затова властите са решили да прибегнат до устройства, които макар и да няма да предотвратят кражбите, ще улеснят значително търсенето на изчезнали коли.

Жителите ще получат безплатни AirTag тракери, но преди да направят това, те трябва да докажат, че живеят в район, популярен сред крадците. Устройствата ще им бъдат раздадени на специални събития през следващите три месеца. Не е известно точния брой на тракерите, като полицията изготвя списъци на хората, които ще ги получат.

След като гражданите получат безплатен AirTag, те могат да го регистрират на своя смартфон и да го прикачат към автомобила си. От полицията уверяват, че няма да имат постоянен достъп до данни за движението на превозното средство, само собственикът може да ги предостави в случай на опасност.

Според изпълняващия длъжността началник на полицията във Вашингтон - Памела Смит, един AirTag не само ще ви позволи да проследите конкретно превозно средство, но и ще помогне за предотвратяване на по-нататъшни кражби. Крадците често не се ограничават с една кола, отбеляза тя.

Прави впечатление, че този метод за борба с кражбите не се използва за първи път в САЩ. През април „етикетите“ на Apple започнаха да се разпространяват сред жителите на Ню Йорк, където гражданите получиха 500 устройства на стойност 30 долара всяко.

Въпреки това не само полицията се сети да използва AirTags, но и самите похитители. Преди две години в Онтарио беше съобщено за най-малко две кражби на коли с помощта на тракер - крадците го прикрепят към колата и я наблюдават, чакайки подходящия момент.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    До 1 - Ще видим, накдъе ще избие. Може да се имплеменира такава върла схема, че всичко да иззисква съгласието на централния сървър, като се сменят части. Ако се отчете, че колата иска да ползва дисплей, от друга кола, която е обявена за кражба - GPS кординати и в най-близкото полицейско. А иначе, ако се направят системит ип Apple ID, за всяка отделна марка, ще стане много трудно, дасе "хакне" това.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Air Tag-а има една фатална слабост - винаги излъчва еидн и същ сигнал и всяко усторйство с апликацията, ако види че седи с теб повече от няолко минути (достаточно уноса го змслили, да преценят, дали се движивш в градския или влака) и ако прецени, че те следи, телефонът ти казва, че има такова нещо до теб иимаш опцията ТИ да го изключиш. Епъл трябваше да го направят, защото иначе нямаше да им позволят от FCC да го имат.
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Следа като дори вече за Киа та било EV9 искат близо 100к долара тепърва ще се крадат коли, предимно нови, успех с продажбите!