IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

30,000 евро глоба, ако издадете къде има полицейски пост!

Полицията в Испания предупреди, че вече ще налага строго тези санкции, очаква се същото и във Франция

Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до... 30,000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стригно да я налага.
  
   
полицейски пост, проверка, алкохол, Испания
  
   
В България предупреждаването на колегите-шофьори за постовете на Пътна полиция или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаващата функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30,000 евро по силата на закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.
  
   
полицейска акция, Испания
  
    
Размерът им зависи от ситуацията: простото предупреждение за наличие на полицаи на пътя ще носи относително по-малка глоба. Максималният размер се прилага, когато бъде разкрита полицейска проверка за алкохол и наркотици, или пък специална полицейска акция по издирване. Ако в такива случаи шофьорът качи и снимка на полицейския пост, това може да доведе до лишаване от книжка за срок до 2 години.
  
  


  
   

 

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 13 ( преди 1 месец )
    Мите, кажи честно толкова ли си наивен или се правиш, за да ти се обръща внимание? Нали не си мислиш, че Уазето не пази логове кой, кога и къде им е пратил заявката? Въпрос на желание на полицията е да стигне до тях, което прави въпросът принципен. Ти обаче големи картини трудно виждаш, освен когато се касае за Тесла.
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 1 месец )
    Къде точно видя някой да е глобява за ползване на Waze? Още повече, как полицаят може да докаже, кой точно го е маркирал, че е там? Става въпрос за пресвяткване и публикуване в социални мрежи, където могат да те идентифицират. Във Waze всички доклади са анонимни. Пак виждате нещо, което го няма написано в статията и не виждате неща, които са написани. Превантивно да ти кажа, Waze не е социална мрежа.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 1 месец )
    Е не може да си толкова неграмотен: "В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30,000 евро по силата на закона за вътрешния ред в страната."
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    МитЕ, ти ли си? Функционално неграмотния, крадеца вика дръжте крадеца.
  • #9
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 1 месец )
    Един от двама ни е функционално неграмотен. Твърде вероятно е да съм аз затова директно те питам, това къде го прочете за да се върна и аз да го прочета и да го разбера, че при първото прочитане не видях някой някъде да забранява ползването на waze? Благодаря предварително!
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 1 месец )
    Точно пък в Германия правят по-лошо от това да се крият в храстите. Направо си карат след тебе с цивилен автомобил и могат да карат след тебе и километри без да разбереш и да те спрат при нарушение или дори само защото така са решили. Ако за скритите камери и полицейски автомобили в храстите има вазе, то от цивилните полицейски автомобили няма спасение и предупреждение.
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Малей, удариха по най-съкровеното на българина - Waze-a :)
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    5-ти, да бе не се крият. Когато дебант за скорст или телефони е "кой ще мигне пръв". Но ако са тръгнали на хайка, тогава не се крият, дори е сигнализирано движението. Иначе няма да те спрат на улцата ей така, освен ако не си им подозрителен или не си направил някоя глупост пред очите им.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В гореспоменатите държави, полицейските патрули НЕ СЕ крият! Лично мен за 8 години в Германия нито веднъж не са ме спирали за "проверка" , каквато и да била тя. За да те спрат трябва да си в явно нарушение.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 1 месец )
    Нищо не ти разбрах!