IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

30,000 евро глоба, ако издадете къде има полицейски пост!

Полицията в Испания предупреди, че вече ще налага строго тези санкции, очаква се същото и във Франция

Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до... 30,000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стригно да я налага.
  
   
полицейски пост, проверка, алкохол, Испания
  
   
В България предупреждаването на колегите-шофьори за постовете на Пътна полиция или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаващата функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30,000 евро по силата на закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.
  
   
полицейска акция, Испания
  
    
Размерът им зависи от ситуацията: простото предупреждение за наличие на полицаи на пътя ще носи относително по-малка глоба. Максималният размер се прилага, когато бъде разкрита полицейска проверка за алкохол и наркотици, или пък специална полицейска акция по издирване. Ако в такива случаи шофьорът качи и снимка на полицейския пост, това може да доведе до лишаване от книжка за срок до 2 години.
  
  


  
   

 

0 от 500
  • #23
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 1 месец )
    Странен народ сме.Ревем срещу всяка форма на прилагане на закона и всички ограничения. Но когато белята дойде на нашата глава или е пострадал близък, ревем къде е полицията, къде е държавата. Мечата на българина е законите да важат за всички, но не и за самия него
  • #22
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Щом го няма написано в статия в Аутомедия,значи не съществува :-) Има държави в които ползването на Waze от шофьора е забранено и се наказва с глоби.Как те хващат е друг въпрос.Как доказват също.В Австиря например глоби за превишена скорост се издават само по преценка на полицая,дори не е нужно техническо средство.И какво означава "най нагли и най много се крият". Все едно да кажеш,че е нагло да си заключиш къщата.Работата на пътна полиция е да следят за нарушения,нашата да караме по правилата
  • #21
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Точно в Германия са най нагли и най много се крият. С цивилни коли са, най често с комбита БМВ пета серия или с Пасат. 2 пъти са ме спирали с цивилни коли на магистралата щото съм бил с коли които не са с немски номера. Но аз само минавам през Германия. Един път бях с български номера другия с английски. И немските полицай щото си нямат друга работа веднага ме спират да проверят. Миналата година тая практика я пробваха и в България ама се отказаха от нея. Щото е рискова и излиза скъпо.
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Пак до 19 ( преди 1 месец )
    Ти очевидно си такъв буквалист, че не стопляш, че това "по друг начин" означава, че дори и устно да предупредиш някого също е незаконно, само защото не може лесно да се докаже. И се опитвам да ти обясня, че щом едно нещо е незаконно по дефиниция, доказването му е само въпрос на желание от страна на обвинителя.
  • #19
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 19 ( преди 1 месец )
    Нали си функционално грамотен, щом като пише "ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост" дали отбелязването на полицейският пост в Уазе не попадата в графата "по друг начин" според теб? Ти сигурно очакваш да изредят всички възможни начини за комуникация и изрично да напишат забранено е да се отбелязва в Уазе, Гугъл Мапс, да се присветва с фарове, да се изпращат димни сигнали, да се ползва телепатия и т.н.
  • #18
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 17 ( преди 1 месец )
    За моженето, може. Кажи сега къде пише нещо подобно В статията или където и да е другаде, освен в твоите постове? Както виждаш не отричам, а търся допълнителна информация? Имаш ли такава или току-що я съчини чрез спекулации?
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 17 ( преди 1 месец )
    Кое не разбра? "първо нямаше да има смисъл от Waze. Второ, ще им е много по-лесно да го забранят за ползване, отколкото да стигнат до ЛОГОВЕТЕ . Трето, можеше да наложат глоба за ПОЛЗВАНЕ на WAZE"Какво по-различно казваш?
  • #16
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 16 ( преди 1 месец )
    Ама, душко златна, ти си мислиш, че някой ще прихваща заявката докато пътува из Интернет ли? Пфф, ти дори си по-зле, отколкото звучиш. Формално погледнато като отбележиш "засадата" в Уазето нарушаваш закона и ако държавата реши може да принуди всеки телеком и доставчик на услуга да й предостави нужната информация. Сега почваш ли да стопляш, че проблемът не е дали го прави, а дали може да го направи ако поиска и то съвсем законно? Но ти си живей с мисълта, че си по-тарикат.
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 14 ( преди 1 месец )
    Нещо за криптиране да се чувал? То ако ставаше както го описваш, първо нямаше да има смисъл от Waze. Второ, ще им е много по-лесно да го забранят за ползване, отколкото да стигнат до лъвовете. Трето, можеше да наложат глоба за ПОЛЗВАНЕ на WAZE. Някъде В статията да четеш забрана за ползване? Всичко са само твои спекулации и нищо по темата в статията. Ако имаш някаква външна допълнителна информация можеше да я споделиш, защото в статията такава липсва. Аз обикновено така правя, а ти обиждаш.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    пътниците могат да издават