IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Глоба за каране с под 120 км/ч в лявата лента

Докато много държави продължават да намаляват максималната скорост, една въведе санкции за твърде бавно каране

Максималната скорост по магистралите е дискусионна тема, а една държава приложи различен подход – наложи минимална скорост и глоба за движение под 120 км/ч в лявата лента, но също така и санкция за скорост над 140 км/ч, съобщи Autopista.

 

Магистрала в Абу Даби

 

Иновативният подход е на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където от 1 април действа ново правило, засега само на участък от 62 км на, магистралата „Шейх Мохамед бин Рашед“, една от основните в емирството.

Ако шофьор бъде засечен да се движи в две от четирите ленти (левите) със скорост под 120 км/ч, глобата е 400 дирхама, което е около 100 евро. Санкцията обаче важи и за превишаване на допустимите 140 км/ч. Тоест – има „прозорец“ на скоростта.

 

Магистрала в Абу Даби-1

 

Интересното е, че в проучване чрез Twitter 78,5 процента от водачите са се изказали в полза на тази мярка. Целта е да се ускори трафикът и най-вече да се попречи на по-бавните превозни средства да блокират движението.

Магистралата с дължина около 130 км свързва Абу Даби с Дубай и върви почти по права линия, като практически се „губи в пясъчен хоризонт“. И предоставя идеални условия за шофиране без ограничения на скоростта, както е на някои аутобани в Германия, но... се намира в ОАЕ.

 

 

0 от 500
  • #31
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Алекс ( преди 1 месец )
    Тежко е да си мисирка.В началото на статията пише,че максимално разрешената скорост е 140 км/ч.В края,че няма ограничение.
  • #30
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Много правилна мярка .Както превишаването на скоростта е предпоставка за ПТП,също така прекалено ниската скорост затруднява останалите на пътя .Един образ (а не е само един)караше извън града с 60км ,и ни навърза 20коли след него ,като някои след него се изнервиха и взеха да го изпреварват рисковано ,защото отсреща идват други превозни средства ,и може заради него да стане голяма касапница.
  • #29
    9 rate up comment 3 rate down comment
    skk ( преди 1 година )
    Не забравяйте, че в Българи карането в лявата лента на магистрала е забранено, освен за заобикаляне и изпреварване.Коментарите са излишни!
  • #28
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Кольо ( преди 1 година )
    Нашите средни ленти на магистралите дали стават за каране ???
  • #27
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До Бъчваря ( преди 1 година )
    Напълно подкрепям! Макар и сега да има санкция за "необосновано ниска скорост", не съм чул някой да е глобен за това. За превишение толерансът е 10 км/ч, което се приема от юристи и за норма за ниска скорост.
  • #26
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #24 какво значи задържане? а за каране под 50кмч на магистрала и сега го има в правилника.
  • #25
    12 rate up comment 1 rate down comment
    До 24 ( преди 1 година )
    И в момента в закона има глоба за каране в лява лента без да изпреварваш. Ама нашите полицаи не съм чул да глобяват за това
  • #24
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Писта селска ( преди 1 година )
    Трябва Глоба за задържане на крайна лява лента и, и глоба като се включва някои в движението на магистралата с под 50км.!
  • #23
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гого ( преди 1 година )
    И кво ти пука.Кара който може.
  • #22
    8 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Между другото и в България по стария правилник имаше ограничение 50км/ч по магистрала. Сега не знам как е. Само че 50км/ч е все едно си спрял и ефекта е обратен. При Трабантите и зазките може да е било добре, но днес е самоубисйтво да се влачиш с 50 по магистрала.