IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Глоба за каране с под 120 км/ч в лявата лента

Докато много държави продължават да намаляват максималната скорост, една въведе санкции за твърде бавно каране

Максималната скорост по магистралите е дискусионна тема, а една държава приложи различен подход – наложи минимална скорост и глоба за движение под 120 км/ч в лявата лента, но също така и санкция за скорост над 140 км/ч, съобщи Autopista.

 

Магистрала в Абу Даби

 

Иновативният подход е на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където от 1 април действа ново правило, засега само на участък от 62 км на, магистралата „Шейх Мохамед бин Рашед“, една от основните в емирството.

Ако шофьор бъде засечен да се движи в две от четирите ленти (левите) със скорост под 120 км/ч, глобата е 400 дирхама, което е около 100 евро. Санкцията обаче важи и за превишаване на допустимите 140 км/ч. Тоест – има „прозорец“ на скоростта.

 

Магистрала в Абу Даби-1

 

Интересното е, че в проучване чрез Twitter 78,5 процента от водачите са се изказали в полза на тази мярка. Целта е да се ускори трафикът и най-вече да се попречи на по-бавните превозни средства да блокират движението.

Магистралата с дължина около 130 км свързва Абу Даби с Дубай и върви почти по права линия, като практически се „губи в пясъчен хоризонт“. И предоставя идеални условия за шофиране без ограничения на скоростта, както е на някои аутобани в Германия, но... се намира в ОАЕ.

 

 

0 от 500
  • #1
    36 rate up comment 5 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Еми супер, като са 4 ленти, е лесно да се сложи такова ограничение. При нас като са само 2, и в мнооого редки изключения за кратки участъци, на голям баир примерно, 3, някоя малолитражка трябва да се засилва от поне 1 км да вдигне 120 и да изпревари камион :D Аз също им се дразня на такива, защото не всяка кола вдига от 100 до 140 за няколко секунди, но все пак е хубаво да сме толерантни, да спазваме дистанция и да се опитваме да предвидим всяка ситуация. ;)