IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Глоба за каране с под 120 км/ч в лявата лента

Докато много държави продължават да намаляват максималната скорост, една въведе санкции за твърде бавно каране

Максималната скорост по магистралите е дискусионна тема, а една държава приложи различен подход – наложи минимална скорост и глоба за движение под 120 км/ч в лявата лента, но също така и санкция за скорост над 140 км/ч, съобщи Autopista.

 

Магистрала в Абу Даби

 

Иновативният подход е на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където от 1 април действа ново правило, засега само на участък от 62 км на, магистралата „Шейх Мохамед бин Рашед“, една от основните в емирството.

Ако шофьор бъде засечен да се движи в две от четирите ленти (левите) със скорост под 120 км/ч, глобата е 400 дирхама, което е около 100 евро. Санкцията обаче важи и за превишаване на допустимите 140 км/ч. Тоест – има „прозорец“ на скоростта.

 

Магистрала в Абу Даби-1

 

Интересното е, че в проучване чрез Twitter 78,5 процента от водачите са се изказали в полза на тази мярка. Целта е да се ускори трафикът и най-вече да се попречи на по-бавните превозни средства да блокират движението.

Магистралата с дължина около 130 км свързва Абу Даби с Дубай и върви почти по права линия, като практически се „губи в пясъчен хоризонт“. И предоставя идеални условия за шофиране без ограничения на скоростта, както е на някои аутобани в Германия, но... се намира в ОАЕ.

 

 

0 от 500
  • #11
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Фен ( преди 1 година )
    До 9: 4.2 също е малолитражка.... Карай 6 литров и нагоре за да разбереш какво е истинска кола....
  • #10
    18 rate up comment 16 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    #9 ти вярваш ли си. Имал ли си голяма кола с 1.6 или 1.8 мотор с турбо. Знаеш ли колко са лакоми тия малки турбо моторчета. Явно не. Ами вземи покарай! Тази даунсайзинг щайга като я опънеш на магистралата и ще хукнеш към сервиза. Защото ще ти даде такъв разход, че логично е да помислиш че е повреден мотора. Ама не мотора , ама психиката на модерните шофери е увредена. Щото са масово наивни и неуки и вярват че се прави от пръдня - боя. Или че има безплатен обяд. Па после ми говори за умните хора.
  • #9
    25 rate up comment 10 rate down comment
    до номер 1 ( преди 1 година )
    Интересно какво разбираш под малолитражка - вече всички производители вадят от бензинов 2.0 двигател по 280 коня, а бензинов 1.0 двигател с по-добри динамични характеристики от почти всички автомобили на възраст над 12 години! 2023 година сме, какво очакваш, хората да карат автомобили с 4.2 двигатели и да харчат по 15-20 литра градско ли? Умните хора си ценят парите, другите си купуват 20 годишни S класи и им слагат газ, щото нямат пари да ги карат на бензин!
  • #8
    30 rate up comment 0 rate down comment
    акуд ( преди 1 година )
    така и трябва единствените по-опасни шофьори от тези където карат бързо е тези които карат много бавно специално за магистралите и някои от второстепенните пътища
  • #7
    28 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За съжаление сме свидетели как "третия свят" вече има много повече мисъл от така наречените развити държави! Особено в Европа концентрацията на глупост става токсична. Води се една беумна война не само срещу скоростта (която сама по себе си не е опасна) но и срещу автомобила и мобилността като цяло!
  • #6
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    малко е притеснително че е "прозорец", но има мисъл тук. Най-важното е че може да се прилага на много лентови магистрали - тук не става. Тук сме в лявата от 80 до 300 а в дясната 60-90 понякога 110.
  • #5
    16 rate up comment 9 rate down comment
    НТВхвнхв ( преди 1 година )
    У нашата татковина, народът е алергичен към каране в най-дясна лента. Целият южен Околовръстен път на София вече е с три ленти и всички ***** кютат с 80 в средната лента, а баш "карачите" в лявата със 100, но дясната е празна. Голям зор да си по средата, деамаму, че да не се удариш в мантинелите сигурно. На входа/изхода на Тракия при София е същата работа, както и на други места. Добре, че няма шанс да стана управник, че как съм и набрал на тия "шофери"...
  • #4
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Предполагам скоро попаднахте онова клипче, в което един дeбиv кара в лява лента, а дори колоната в дясно се движи по-бързо от него. И говореше за агресията по пътищата и се възмущаваше как го задминавали отдясно...
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Евала!.
  • #2
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Както е казал народът :на магистрала с 4 ленти и баба знае.