IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

121 000 евро глоба за 32 км/ч превишена скорост

Във Финландия санкцията се определя от доходите на нарушителя

Огромна глоба от 121 000 евро е наложена за превишена скорост на шофьор във Финландия, който е засечен с 82 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В това обаче няма нищо стряскащо, защото в тази държава наказанията се определят спрямо доходите на шофьора, а в случая той не е случаен.

 

Глоба във Финландия

 

Става въпрос за милиардера Андерс Виклоф, когото местните медии наричат „Кралят на Аландските острови“. Той е председател на холдингова компания Wiklöf Holding, която управлява над 20 бизнеса в секторите на логистиката, хеликоптерни услуги, недвижими имоти, търговия и туризъм. Според своя уебсайт, компанията е имала оборот от 247 милиона евро през 2020 г. и оперативна печалба от 11 милиона евро.

„Наистина съжалявам“, каза Андерс Виклоф пред Nya Aaland - основният вестник за Аландските острови, автономен регион на Финландия в Балтийско море. Архипелагът се намира на входа на Ботническия залив между финландския град Турку, на западния бряг на континентална Финландия, и столицата на Швеция - Стокхолм.

Освен глобата, шофьорската книжка на Виклоф е отнета за 10 дни, допълва вестникът. Той казва, че е бил наясно, че преминава от зона с ограничение от 70 на 50 и, че е забавил, но очевидно не е намалил достатъчно бързо скоростта. 

 

Глоба във Финландия-1

 

Това е третата му голяма глоба за десетилетие и първата с шестцифрена сума. През 2018 г. той е санкциониран с 63 680 евро и плаща 95 000 евро пет години по-рано. 

За сегашната глоба богатият бизнесмен изрази надежда, че парите ще бъдат използвани за здравеопазване: „Чух, че ще спестят милиард и половина от здравеопазването във Финландия, така че се надявам, че парите могат да запълнят една празнина там“.

Виклоф има дълга история с автомобилите. Той започва своята бизнес кариера през 1969 г., като внася немски автомобили във Финландия. В допълнение създава обширна колекция от произведения на изкуството. Също така той притежава Института за сърдечни изследвания Anders Wiklöf, а през 1989 г. основава Фонда за Балтийско море за опазване на околната среда.

 

 

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    TX ( преди 3 месеца )
    До гларуса Brudleyp: На вас все добруджанци са ви виновни. Защо намесваш копейката, като сегашните са пълни продажници( ти гласували за тях, дето се арестуваха и сега като първи гаджета.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Poludql ( преди 10 месеца )
    Sme6kovcii
  • #12
    23 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Финландия е държава 6 млн дето си купи сумати ф35 изтребители. Сега разбирам защо защото им ред и дисциплина. Мога да им кажа само браво.
  • #11
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Brudleyp ( преди 10 месеца )
    На родна почва животински видове като Костас Копейкинас мъдруват само как да не разочароват московеца и чий седалищен орган да оближат, а не как да направят така че толбухински беемвенца да не влизат във варненските подлези с 200.
  • #10
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    каквато държавата такива и хората
  • #9
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Че що не е казал че друг е шофирал
  • #8
    16 rate up comment 23 rate down comment
    истината ( преди 10 месеца )
    А в България русифилите ни дърпат здраво на долу и назад.
  • #7
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Троя ( преди 10 месеца )
    Ех, кога ще ги стигнем...... финландците!
  • #6
    45 rate up comment 1 rate down comment
    Тихомир ( преди 10 месеца )
    Има ли ред има и просперитет... Няма ли ред.... ***..Разберете че е много лесно да живееш като туземец, да караш с 150,да псуваш, да си хвърлял фаса, да си наглец, *** и прочие...Трудното е да си образован, да знаеш как да с е държиш, да уважаваш, да помагаш, отстояваш своето и това на обществото.... Това е трудно иначе първичното си го имаме в нас....
  • #5
    32 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    и в Швейцария е така - евала. Тук е неприложимо за съжаление, както отбеляза колегата в #2