IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

121 000 евро глоба за 32 км/ч превишена скорост

Във Финландия санкцията се определя от доходите на нарушителя

Огромна глоба от 121 000 евро е наложена за превишена скорост на шофьор във Финландия, който е засечен с 82 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В това обаче няма нищо стряскащо, защото в тази държава наказанията се определят спрямо доходите на шофьора, а в случая той не е случаен.

 

Глоба във Финландия

 

Става въпрос за милиардера Андерс Виклоф, когото местните медии наричат „Кралят на Аландските острови“. Той е председател на холдингова компания Wiklöf Holding, която управлява над 20 бизнеса в секторите на логистиката, хеликоптерни услуги, недвижими имоти, търговия и туризъм. Според своя уебсайт, компанията е имала оборот от 247 милиона евро през 2020 г. и оперативна печалба от 11 милиона евро.

„Наистина съжалявам“, каза Андерс Виклоф пред Nya Aaland - основният вестник за Аландските острови, автономен регион на Финландия в Балтийско море. Архипелагът се намира на входа на Ботническия залив между финландския град Турку, на западния бряг на континентална Финландия, и столицата на Швеция - Стокхолм.

Освен глобата, шофьорската книжка на Виклоф е отнета за 10 дни, допълва вестникът. Той казва, че е бил наясно, че преминава от зона с ограничение от 70 на 50 и, че е забавил, но очевидно не е намалил достатъчно бързо скоростта. 

 

Глоба във Финландия-1

 

Това е третата му голяма глоба за десетилетие и първата с шестцифрена сума. През 2018 г. той е санкциониран с 63 680 евро и плаща 95 000 евро пет години по-рано. 

За сегашната глоба богатият бизнесмен изрази надежда, че парите ще бъдат използвани за здравеопазване: „Чух, че ще спестят милиард и половина от здравеопазването във Финландия, така че се надявам, че парите могат да запълнят една празнина там“.

Виклоф има дълга история с автомобилите. Той започва своята бизнес кариера през 1969 г., като внася немски автомобили във Финландия. В допълнение създава обширна колекция от произведения на изкуството. Също така той притежава Института за сърдечни изследвания Anders Wiklöf, а през 1989 г. основава Фонда за Балтийско море за опазване на околната среда.

 

 

0 от 500
  • #4
    27 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Дори и гранд тур спазваха ограниченията във Финландия. Значи може....
  • #3
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Приказки за.... ( преди 11 месеца )
    Освен задълженията и глобите там и правата се определят според доходите! Ако някой си мисли обратното е наивник!
  • #2
    33 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    За съжаление тук е неприложимо защото не малка част от скъпите коли тук или са собственост на социално слаби инвалиди или на фирма която е на загуба от години. Някой ще каже глобата да е според цената на колата. Ами ядец - като си продавах предната кола при пазарна цена от 25к лв ми предложиха оценка за пред нотариуса от 5к лв. Та и с това има накъде да се играе
  • #1
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 11 месеца )
    Начин на мислене, твърде далечен от балканските нрави и тарикатлъци!