IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли колко вода се изразходва за производството на една Tesla?

Реалното потребление на вода от Giga Berlin е много по-малко, отколкото предполагаха местните

Консумацията на вода от Tesla Gigafactory (Giga Berlin) в Германия винаги е привличала вниманието на еколозите. Въпреки че Tesla винаги е подчертавала, че този завод е нейното най-екологично предприятие, германците смятат, че автомобилният завод ще отнеме ценни водни ресурси от местните жители и ще навреди на околната среда.
  
  
Tesla, гигафабрика, Берлин
  
    
Според германския вестник Der Tagesspiegel реалното потребление на вода от Giga Berlin се оказало много по-малко, отколкото предполагаха местните. Така през 2023 г. Giga Berlin използва само 451 654 кубика вода, докато одобрената годишна водна квота е 1.3 милиона.

Компанията на Илон Мъск постигна тази цел чрез оптимизиране на производствения процес: според служителите на Tesla Giga Berlin консумира само 2.28 кубика вода за всяка произведена кола, което е с 33% по-ниско от средното за индустрията (3.68 кубика).

За сравнение, други предприятия използват много повече вода. Инсталацията за изгаряне на отпадъци в Премница например, използва 23 милиона кубика вода всяка година, петролната рафинерия в Швед използва 13 милиона кубика, а електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода.

По-рано беше съобщено, че производството в завода на Tesla в Германия може да бъде спряно поради значително превишаване на допустимите норми за замърсяване на околната среда, но към този момент Илон Мъск се справя и с този проблем и фабриката работи на пълни обороти.
  
   

 

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 6 от 3 ( преди 1 месец )
    Понякога е по-добре да не кажеш нищо, защото ще затънеш още повече. Прочети текста пак. Достатъчно ясно е написано за коя индустрия става въпрос. Коя според теб произвежда коли? Минната, енергийната или автомобилната?
  • #7
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    Три кубика вода на семейство за месец, означава 100 литра на ден. Това се равнява на 3 пускания на вода в тоалетната - 9 литра плюс 15 минути икономично къпане от слушалка със само 6 литра на минута дебит, А ако пуснеш душа с 12 литра на минута. Означава че цялото ти семейство се къпе 7,5 минути общо на ден. Четиричленно семейство по минута и нещо под душа. Сигурно го правите заради околната среда. Дори тогава, харчите 36 кубика годишно, а цялата фабрика само колкото 12 000 семейства.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    3-и - за коя индустрия конкретно? Автомобилна, Енергетика? Метали? ХВП или всичко под общ знаменател?
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 33 ( преди 1 месец )
    Когато им пишеш на антиматематиците антифизиците и антиелектриците 3 в 1, за проценти, мегавати и време, Това е все едно да им пишеш с китайски йероглифи. Виждат че има нещо написано, но не могат да го разберат. Не се и опитвай. Все още не могат да разберат логиката на Тесла, да построи фабриката там откъдето бягат абсолютно всички автомобилни производители - скъпа работна ръка, скъпа енергия и не другаде, А точно върху вододайната зона на столицата на Германия с най-високи екологични изисквани
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Статията е написана в отговор на инсинуациите на шепа подтиквани от ясно кой "еколози", които обвиняват Тесла в криза с водата, при положение че в града има мина, която хаби и замърсява стотици пъти повече вода.
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До умниците ( преди 1 месец )
    Вие разбирате ли, като четете? Ясно е написано, че за една Тесла отива с 33 процента по-малко вода отколкото средното потребление за индустрията.
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Реклама от Теслъ ТВ,работа на фактчекъри платени от някое НПО.
  • #1
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Реклама? Самото сравнение с рафинерия, ел. централа и т.н е абсолютна глупост. Сравнявате ябълки и круши. Погледнато така ето ви едно сравнение още - едно домакинство полза 3м3 вода на месец, но вижте пожарната полза 20м3 месечно.. лел какъв замърсител.. Сравнете с друг производител на автомобили.