IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли колко вода се изразходва за производството на една Tesla?

Реалното потребление на вода от Giga Berlin е много по-малко, отколкото предполагаха местните

Консумацията на вода от Tesla Gigafactory (Giga Berlin) в Германия винаги е привличала вниманието на еколозите. Въпреки че Tesla винаги е подчертавала, че този завод е нейното най-екологично предприятие, германците смятат, че автомобилният завод ще отнеме ценни водни ресурси от местните жители и ще навреди на околната среда.
  
  
Tesla, гигафабрика, Берлин
  
    
Според германския вестник Der Tagesspiegel реалното потребление на вода от Giga Berlin се оказало много по-малко, отколкото предполагаха местните. Така през 2023 г. Giga Berlin използва само 451 654 кубика вода, докато одобрената годишна водна квота е 1.3 милиона.

Компанията на Илон Мъск постигна тази цел чрез оптимизиране на производствения процес: според служителите на Tesla Giga Berlin консумира само 2.28 кубика вода за всяка произведена кола, което е с 33% по-ниско от средното за индустрията (3.68 кубика).

За сравнение, други предприятия използват много повече вода. Инсталацията за изгаряне на отпадъци в Премница например, използва 23 милиона кубика вода всяка година, петролната рафинерия в Швед използва 13 милиона кубика, а електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода.

По-рано беше съобщено, че производството в завода на Tesla в Германия може да бъде спряно поради значително превишаване на допустимите норми за замърсяване на околната среда, но към този момент Илон Мъск се справя и с този проблем и фабриката работи на пълни обороти.
  
   

 

0 от 500
  • #18
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 17 ( преди 1 месец )
    Инсталацията за изгаряне на отпадъци на практика е ТЕЦ и както всеки ТЕЦ включително и атомните централи, които също са ТЕЦ на практика, ползват парни двигатели които се задвижват с пара. Известна част от парата се регенерира, но голяма част от водата все пак се губи и излита в атмосферата. В крайна сметка тази вода не е изгубена безвъзвратно защото пада във формата на дъжд някъде е другаде.
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 месец )
    Добре де, а за какво им е толкова вода изобщо?!? За какво я ползват? Странно ми е и че инсталацията за изгаряне на отпадъци използва толкова много
  • #16
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 10 ( преди 1 месец )
    Втори признак- антиматематик - цитирам ти мнението : "Премница например, използва 23 милиона кубика вода всяка година, петролната рафинерия в Швед използва 13 милиона кубика, а електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода." Кое от избраните числа е с 33% по-голямо от потреблението на Тесла, за да смяташ че за тези индустрии става въпрос? Сравнението е за крайното потребление, което не е в проценти, а в пъти по-малко и се равнява на потреблението на няколко блока в Берлин.
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 13 ( преди 1 месец )
    Антиматематико, ще сметнеш ли колко тона вода се падат на електромобил? А дано ама надали. Да кажеш че си професор, не е аргумент. Аргументирай се с цифри?
  • #14
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 10 ( преди 1 месец )
    Инженер професоре със средно образование. Няма нужда да слагаш ник. Липсата ти на образование те издава. Един образован и възпитан човек да се направи на необразован, заядлив, злобен хейтър като вас, но обратното е невъзможно и не можеш да се скриеш. Първи признак че си ти - функционална неграмотност, която ти пречи да следиш контекста "...консумира само 2.28 кубика вода за ВСЯКА ПРОИЗВЕДЕНА КОЛА, което е с 33% по-ниско от средното за индустрията (3.68 кубика). " Коя ли е индустрията за коли?
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    За добиване на тон литий трябват 2270 тона вода.
  • #12
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 1 месец )
    Ако имаше поне малко обща култура по темата, дори без задълбочени познания щеше да знаеш, че планираните и договорените 1,3 милиона кубика включваха и производство на батерии в Берлин. Дори бяха започнали да сглобяват линиите за производство на батерии, но предвид неблагоприятните бизнес условия в Европа и стимулите които започна да дава САЩ миналата година за всякакви производства на тяхна територия, просто разглобиха линиите и ги преместиха в САЩ. Производството им е отложено, не отказано.
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    МитЕ, добива на литий и всички редкоземни елементи за производството на батерии изисква тонове вода.Сега ще кажеш,че Тесла купува китайски батерии и не използва много вода при сглобяването.
  • #10
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    8-ми... я пак, прочети, но по внимателно а? Кое от сравнените произвежда коли? .. което е с 33% по-ниско от средното за индустрията (3.68 кубика).За сравнение, други предприятия използват много повече вода. Инсталацията за изгаряне на отпадъци в Премница например, използва 23 милиона кубика вода всяка година, петролната рафинерия в Швед използва 13 милиона кубика, а електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода.
  • #9
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До 8 ( преди 1 месец )
    И ти като антиелектриците имаш нереалистични очаквания. Те смятат, че от утре някой ще им забрани или даже вече и ме забранил да карат автомобили с ДВГ, А ти наивно очакваш, че ще разберат прочетеното В статията. Прекалено много очакваш от тях. Не се и надявай да те разберат от първия път. От опит ти казвам че разбирането при тях идва най-рано след три години упорити обяснения, ако понякога и пет години не стигат да разберат какво е това процент, разликата между мощност и енергия или време.