IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екоактивисти извадиха от строя германската фабрика на Tesla

Местна група пое отговорост за палежа, Мъск ги нарече „най-тъпите еко-терористи на Земята"

Работата в единствения европейски завод на Tesla беше спряна след пожар в близък електрически стълб, който е прекъснал захранването на съоръжението. Германската полиция обяви, че разследва инцидента като умишлен палеж, а природозащитници, наричащи себе си „Групата на вулканите“, поеха отговорността за случилото се.


Tesla фабрика


В писмо до медиите, групата каза, че е „саботирала“ Tesla, защото компанията „изяжда земя, ресурси, хора, труд и избълва 6000 SUV на седмица, като това са чудовищни машини за убиване“.

В своя социална мрежа X главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск нарече хората зад инцидента „или най-тъпите еко-терористи на Земята, или марионетки на тези, които нямат добри екологични цели“. Той описа пожара като „изключително тъп“. Той обаче ще извади съоръжението от строя за около седмица.

Въпреки че полицията третира инцидента като умишлен палеж, местните власти предупредиха да не се правят прибързани заключения относно възможните извършители, съобщава Reuters. Пожарът идва в момента, когато Tesla е изправена пред критики от хора, които живеят в близост до завода, както и от природозащитни групи, за предложеното от компанията разширяване на съоръжението.

Автомобилният производител иска да удвои производството в завода до 1 милион превозни средства годишно, което ще наложи изсичането на значителна част от заобикалящата го гора. Това поражда опасения у местните жители относно безопасността на доставките на питейна вода. Компанията се нуждае от одобрението на общинските власти за разширяването, но повечето местни жители са против.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 месец )
    Ахахахаха сдуханите немци още ли обясняват за меките пластмаси и шумоизолацията! Горки те тотално изпуснаха всички влакове, не правят батерии, не правят памети, не правят чипове, не правят дисплеи! Как да направят смартфон на колела каквото е Тесла да речем:)))))
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Да отидат и пред немските производители да не ги обвиняват в предубеденост към електрокарите.
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нищо не е извадено пост фактум. В Германия по закон е позволено даден строеж да започне с предварително разрешение. В последствие, ако не може да се извади окончателно такова, инвеститорът е длъжен за своя сметка да разруши всичко и да върне всичко в предишното му състояние. За да започне да строи така, всеки инвеститор прави много сериозни проучвания, за да е сигурен, че не прави нищо незаконно. И с Тесла е така. Всяко едно обжалване от страна на еколози е падало категорично.
  • #6
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    5-ти, ами не. Тесла не са толкова напред технологично, колкото мислиш. Немците нямат проблем със завода като цяло, а как и къде се появи. Очеизвадно беше част от сделка с правителството, иначе нямаше да се пръкне без шепа разрешения (които се извадиха пост фактум).
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Когато има "активисти" с IQ под 80, ще има и хора, които ще ги управляват за собствените си цели. На германците много дълбоко им бръкна този завод. Не стига, че Тесла води с две обиколки технологично, но взе, че построи завод под носа им...
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    3-ти, този филм с централата вече е игран. Не завърши добре за протестиращите...
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Протестират срещу произвеждането на електромобили, а не на дизели? Поне да бяха да протестирали пред някоя въглищна централа и да саботира нейното производство.
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Екоактивист протестира като пали, защото горенето е полезно за околоната среда. Кажи му зелен и не го обиждай повече.
  • #1
    14 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ако един Еко-активист (терорист) беше задаждал по 1 дръче, вместо да виси по безумни демота, да се лепи по асфалт и прочие глупости, щеше да допринесе много повече. Всчики се борят за СО2, но никой не се сеща да залесява, само сече "да разширва" нещо си. И ако не става.. забрана - че най-лесно. Изтрещяло население, лошото е, че и по зле става!