IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарна марка изпрати в историята всички седани с ДВГ

Jaguar става изцяло електрически от 2025 година, дотогава ще прави само SUV

Един от най-важните автомобилни брандове на Великобритания - Jaguar, потвърди, че спира производството на всички модели освен гамата SUV, която ще бъде налична само с електрически двигатели. Компанията, създала култови модели от 1935 година насам, превключва на новата вълна до броени месеци.
 
 
 Jaguar I-Pace

Още през 2022 година Jaguar Land Rover обяви курс към нулеви емисии до 2039 година. За тази цел британците инвестираха много пари в електрически модели, както и в съкращаване на вредните емисии от останалите.

Сега обаче стана ясно, че Jaguar ще хвърли в боклука всички седани и спортни модели още този юни. Заводът край Бирмингам ще мине изцяло на електрическа вълна. Това означава край за  велики модели като F-Type, XE и XF.

Остават само E-Pace, F-Pace и електрическият I-Pace от SUV гамата. Те ще се произвеждат до 2025 година, после остават електрическите варианти, включително и нови такива. Затова се очаква голяма битка сред феновете на марката, които ще се опитат да се вредя до последните модели с ДВГ.

Говорител на Jaguar Land Rover заяви: "Като част от преминаването на JLR към електрическо бъдеще, продукцията на Jaguar в нашия завод Castle Bromwich ще приключи до юни тази година. Мощностите в страната преминават изцяло към производство на електрически коли от ново поколение. Jaguar започва с голямо вълнение новата ера на модерен и луксозен, изцяло електрически бранд“.

Очаква се експанзията да продължи с GT модел, който според началниците ще е нещо невиждано досега. Въпросната кола още не е изтичала по медиите, но се знае, че ще разполага с 600 коня и огромен пробег от почти 700 километра! Първите бройки ще са на пазара през 2025 година, а предполагаемата цена за местния пазар ще е около 100 000 паунда.


 

0 от 500
  • #10
    18 rate up comment 0 rate down comment
    master ( преди 2 месеца )
    Айде честит фалит! Вярно от 2025 но фалит. Приключи горкия Ягуар, мир на тенекиите му.
  • #9
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Сашо ( преди 2 месеца )
    Голяма рАбота беше. имаше един ягуар xkr навремето. 2002 година. Съседа ми имаше. Не спирах да се кефя като го видя.RIP, ягуар :(
  • #8
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Алекс ( преди 2 месеца )
    Беше легендарна преди да я налазят индийци.Сега е ширпотреба.
  • #7
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Екоактивисти спряха тока на Тесла Берлин.Адреналинката - електричка твърдеше че Гига Берлин си произвежда електроенергията сами с фотоволтаици на покрива.Още една митична бустерирана опорка се оказа неверни.
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 2 месеца )
    Е, щом министър го е казал, значи е вярно. Те там изобщо не послъгват, само "тука е така". И поглеждаме небезизвестния запален електрически влогър от Северна Англия, EVM, и човекът две години подред прави проучване на колко зарядни може да зареди в радиус от 10 мили от къщата му. Отговорът е 5 от 10 или 6 от 10. Но, щом министърката е казала, значи са готови, мда.
  • #5
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Психотерапевт ( преди 2 месеца )
    Еййй много заблуден народ,както и ювелирни лъжци,по целият свят.та да кажа,,,,,боли ме за глупостта за изчезването на атмосферният ягуар,жалко....само незнам дали няма да вкарат в кюпа и роллс Ройс тогава ще проличи истинската тъпня. Айде бегайте за електрически кашони, ха ха ха ха ха .
  • #4
    14 rate up comment 3 rate down comment
    То без това ... ( преди 2 месеца )
    и сега никой не купува тия индийски бАклици!
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Тия няма да изкарат дълго...
  • #2
    4 rate up comment 20 rate down comment
    PLAID ( преди 2 месеца )
    Казано е: последните ще станат първи. Транспортната министърка на UK Trudy Harrison преди близо година: "в момента имаме 29,500 публични зарядни. Планът ни за 300,000 е в ход. Отне ни време да проектираме зарядните хъбове да са готови да поемат не само колите, но и ел.тировете и ел.автобусите, за да не се копае и полагат трасета после. Който люби дизел и бензин --> черта през тунела под Ламанша!"
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Едно не разбирам - ако искаха толкова да е.. мамата на Ягуар, зашо по дяволите ги мъчат толкова години? От скъпа и луксозна марка ги превърнаха в еднодневка с модели, които са над 10г вече. Няма фейслифт, няма наследнци.. Сега ще ги правят и на детски играчки?! В Европа пазар йок, Китай също надали. Остава само Индия.. ама там не са им по джоба изобщо.