IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарна марка изпрати в историята всички седани с ДВГ

Jaguar става изцяло електрически от 2025 година, дотогава ще прави само SUV

Един от най-важните автомобилни брандове на Великобритания - Jaguar, потвърди, че спира производството на всички модели освен гамата SUV, която ще бъде налична само с електрически двигатели. Компанията, създала култови модели от 1935 година насам, превключва на новата вълна до броени месеци.
 
 
 Jaguar I-Pace

Още през 2022 година Jaguar Land Rover обяви курс към нулеви емисии до 2039 година. За тази цел британците инвестираха много пари в електрически модели, както и в съкращаване на вредните емисии от останалите.

Сега обаче стана ясно, че Jaguar ще хвърли в боклука всички седани и спортни модели още този юни. Заводът край Бирмингам ще мине изцяло на електрическа вълна. Това означава край за  велики модели като F-Type, XE и XF.

Остават само E-Pace, F-Pace и електрическият I-Pace от SUV гамата. Те ще се произвеждат до 2025 година, после остават електрическите варианти, включително и нови такива. Затова се очаква голяма битка сред феновете на марката, които ще се опитат да се вредя до последните модели с ДВГ.

Говорител на Jaguar Land Rover заяви: "Като част от преминаването на JLR към електрическо бъдеще, продукцията на Jaguar в нашия завод Castle Bromwich ще приключи до юни тази година. Мощностите в страната преминават изцяло към производство на електрически коли от ново поколение. Jaguar започва с голямо вълнение новата ера на модерен и луксозен, изцяло електрически бранд“.

Очаква се експанзията да продължи с GT модел, който според началниците ще е нещо невиждано досега. Въпросната кола още не е изтичала по медиите, но се знае, че ще разполага с 600 коня и огромен пробег от почти 700 километра! Първите бройки ще са на пазара през 2025 година, а предполагаемата цена за местния пазар ще е около 100 000 паунда.


 

0 от 500