IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарен дизайнер на Jaguar представи електрически офроудър

Callum Skye тежи едва 1150 кг и ускорява от 0 до 100 км/ ч за по-малко от 4 секунди

Ексклузивният електрически офроудър Callum Skye, определен от създателите си като „най-красивото високопроизводително високопроходимо превозно средство в света“, беше лансирано от базираната в Англия дизайнерска група, основана и оглавявана от легендарния бивш ръководител на дизайна в Jaguar - Йън Калъм.
 
 
Callum Skye
 
 
 Skye, чийто първи прототип се очаква да бъде показан напролет, е компактно творение с два двигателя, задвижване на всички колела и две врати. Това е първото превозно средство на марката на компанията Callum, проектирано и конструирано изцяло от нея.

Превозното средство тежи едва 1150 кг с обща дължина от малко над 4 метра и ширина от 1,9 метра.

Дръзката форма на Skye се основава на силна „акцентираща линия“, заобикаляща отворите на вратите, с хоризонтална структура на каросерията, преминаваща през цялата кола и осигуряваща място за двете големи врати, които разполагат с по още едно допълнително стъкло под линията на калниците.
 
 
Callum Skye
 
 
 Въпреки на пръв поглед компактния вид вътре има място за двама пътници отзад

Йън Калъм ръководи работата по дизайна, но приписва заслугата за голяма част от външния вид на Skye на специалиста по двигатели Алек Джоунс и разрастващия се екип от дизайнери. Общият брой служители на компанията вече надхвърля 20 души, въпреки че Калъм споделя, че намерението на фирмата е да си остане „малка и пъргава“.

Като първи модел на марката Callum, Skye разчита на успешни програми, представени по време на основаването на компанията през 2019 г., включително силно индивидуалната интерпретация на Aston Martin Vanquish от 2001 г. (разработен именно от Калъм) и поредица от впечатляващи решения в продуктовия дизайн и някои все още неразкрити съвместни проекти.

Освен Йън Калъм, сред доказаните имена в компанията изпъкват управляващият директор Дейвид Феърбейрн и ръководителя на инженерния отдел Адам Донфранческо.

От Callum вярват, че компактността и скромното тегло на Skye ще осигурят истинска висока производителност: тук прави впечатление както времето за ускорение от 0 до 100 км/ч - под 4 секунди, така и пробегът от около 270 км, осигурен от сравнително скромна батерия от 42kWh.

Все още не са разкрити спецификации за двата двигателя на Skye, но се предполага, че Донфранческо разполага с няколко обещаващи доставчици, които се разглеждат.

Шасито е от здрава стоманена пространствена рамка с много просвет и ход за специалното изцяло независимо окачване.
 
 
Callum Skye
 
 
Callum с надява, че Skye, за който се смята, че открива нова ниша в автомобилния пазар, ще бъде толкова удобен и изискан на пътя, колкото и извън него, и ще бъде значително по-тих и по-изтънчен от конкурентите, задвижвани с бензин или дизел. Възможно е обаче да бъде направена впоследствие една „по-сурова и фокусирана" офроуд версия, за да отговори на търсенето на клиентите.

Skye вероятно ще се предлага и като опция с батерия с възможност за ултрабързо зареждане за 10 минути.

Планът е очевидно намигване към партньорството, което Калъм вече има с Nybolt, която обещава малко тегло и дълъг живот на своите литиево-йонни батерии, които разработва.

Двете фирми наскоро си сътрудничиха по футуристична преработка на оригиналния Lotus Elise, за да покажат потенциала на тази технология. Ако нещата вървят по план, Callum иска да направи до 50 броя Skye.

Все още не е изчислена цена, но стана ясно, че марката се стреми към около 100 хил. паунда като целева сума.

0 от 500