IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада - най-екологичната кола не е EV!

Хибрид зае първото място в класацията GreenerCars за 2024 година

Може ли автомобил с ДВГ да бъде по-екологичен от изцяло електрически превозно средство? Ежегодната класацията GreenerCars, чийто резултати бяха публикувани току-що, показва именно това.


Toyota Prius


Победата през тази година е за хибриден автомобил, който изпревари всички останали. Местата от второ до пето са за изцяло електрически коли, но в същото време именно такъв модел постига и един от най-лошите резултатите тази година.

Самото изследване се провежда от Американският съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE), като автомобилите се оценяват по няколко показателя. Това са вредни емисии, отделяни през целия жизнен цикъл на конкретния модел - от производство до бракуване, а също така производство и изразходване на енергията, нужна за задвижващата система, както и на вредни емисии, отделяни от ауспуха.


Най-екологичните автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

Победителят тази година е Toyota Prius Prime SE с резултат 71 точки. ACEEE изчислява, че в САЩ горивото на Prius за една година излиза 529 долара. Японският модел печели първото място за трети път, като това се дължи основно на формата на каросерията, ниското тегло и технологиите, които правят Prius много ефективен на пътя.

След Prius се нареждат 4 електромобила, които също записват високи резултати. Не всички EV обаче могат да се похвалят с такива оценки. GreenerCars публикува и списък на „Най-лошите автомобили“ или най-малко ефективните и най-малко екологичните превозни средства.


Най-лошите автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

За първи път в него попада електрическо превозно средство и това, напълно логично, е огромният GMC Hummer EV. Всъщност, според тази класация, той е по-малко екологичен от Chevrolet Corvette Z06.


0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 4 rate down comment
    РУК ( преди 2 месеца )
    Предлагам да изчакаме събота и седянката на Дани в която коментирал новините от изтеклата седмица и тогава да продължим темата!Все пак митичния *** да събере малко инфо и мнения от своя гуро ( и интимна мечта) и да се върне нахъсан! Че горкия с тая дизелов Киа, дето я кара 200км на месец, какви преки впечатления да има от хибриди и електрички, че да им коментира екологичността!Затова се дзвери за киловати, калоричност и дрън, дрън ... Чак го съжалявам на моменти ..
  • #16
    6 rate up comment 6 rate down comment
    РУК ( преди 2 месеца )
    Митничния като види "Тойота" и съмнения в екологичността на електричките,и подпалва сякаш са му налели бензин изодзадзе,напъхали са му дебел,груб вълнен ***,и са го запалили!А той твърдеше,че в електричките няма нищо екологично и никой не ги купува за екология!Като се има предвид въглеродния отпечатък за производството на кола с ДВГ и електричка,е нормално,правилно използван,ефективен хибрид да е най-екологичен към момента.А Тойота все още правят най-ефективните хибриди!Да те е яд!
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 2 месеца )
    Тия за първи път ги чувам :))))
  • #14
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 9 ( преди 2 месеца )
    Точно толкова технически грамотни хора като тебе вярват на toyota и в бъдещето на водорода и хибридите.
  • #13
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Гост е толкова технически грамотен че измерва мощността на автомобила на кантар. Друго не му трябва. Зарежда само по 12 л на седмица toyota-та, за да има мощност само 120 киловата че иначе при по-голямо тегло на горивото ставала много мощна и харчила повече. Вероятно и приуса затова е най-екологичен и икономичен защото има малък резервоар и съответна малка мощност. А както всеки технически грамотен човек знае, мощният автомобил харчи повече. Нали Гост?
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    #127 Гост "Има таблици и калкулатор за превръщане на КИЛОКАЛОРИИ В КИЛОВАТИ.Дизеловото гориво има КАЛОРИЧНОСТ която може да се пресметне в КИЛОВАТИ.Инженера няма от какво да се срамува.Грешката му е че се хваща да спори с функционално негр***мотен *** като теб.12:23 02.08.2021"
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 2 месеца )
    Както и това: #213 ГостКиловат мощност се получава от 0,085 кг нафта,което е около 1 литър.Пише го в учебниците,провери преди да спориш.14:23 05.08.2021Статията е "Най-после се появиха нов вид батерии за електромобили"
  • #10
    6 rate up comment 4 rate down comment
    До 8 ( преди 2 месеца )
    Първоначално спрях да пиша защото ме баннаха, но пък ми хареса. Например в новина за Тесла, написах няколко негативни коментари и събрах всички плюсове на антиелектриците. А после нарекоха някакъв анонимен тесльо, и мyн4o, защото си е позволил да ми апострофира коментарите срещу Тесла и го засипахте с минуси. Безценно! Сега ви се привиждам навсякъде където ме няма, стига някой да спомене някоя цифра или факт които не ви харесват. Винаги съм зад рамото ви, където и да се обърнете.
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Ха добър ден,това го знае всеки технически грамотен човек.
  • #8
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    МитЕ,защо заряза Ника MythBuster?Поредния Ник,който окъка и заряза.Класацията е на Грийнкарс,не на Тойота.