IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада - най-екологичната кола не е EV!

Хибрид зае първото място в класацията GreenerCars за 2024 година

Може ли автомобил с ДВГ да бъде по-екологичен от изцяло електрически превозно средство? Ежегодната класацията GreenerCars, чийто резултати бяха публикувани току-що, показва именно това.


Toyota Prius


Победата през тази година е за хибриден автомобил, който изпревари всички останали. Местата от второ до пето са за изцяло електрически коли, но в същото време именно такъв модел постига и един от най-лошите резултатите тази година.

Самото изследване се провежда от Американският съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE), като автомобилите се оценяват по няколко показателя. Това са вредни емисии, отделяни през целия жизнен цикъл на конкретния модел - от производство до бракуване, а също така производство и изразходване на енергията, нужна за задвижващата система, както и на вредни емисии, отделяни от ауспуха.


Най-екологичните автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

Победителят тази година е Toyota Prius Prime SE с резултат 71 точки. ACEEE изчислява, че в САЩ горивото на Prius за една година излиза 529 долара. Японският модел печели първото място за трети път, като това се дължи основно на формата на каросерията, ниското тегло и технологиите, които правят Prius много ефективен на пътя.

След Prius се нареждат 4 електромобила, които също записват високи резултати. Не всички EV обаче могат да се похвалят с такива оценки. GreenerCars публикува и списък на „Най-лошите автомобили“ или най-малко ефективните и най-малко екологичните превозни средства.


Най-лошите автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

За първи път в него попада електрическо превозно средство и това, напълно логично, е огромният GMC Hummer EV. Всъщност, според тази класация, той е по-малко екологичен от Chevrolet Corvette Z06.


0 от 500
  • #47
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    ... и интересно Тесла защо я няма - не го ли броят за кола.
  • #46
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ама това са коли от Американския пазар...
  • #45
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Злобюле ,това са твои коментари с Ник Гост.Като потвърждение,заряза Ник Митичния бустер и започна да пишеш като анонимен,"продължих да чета","продължение на бисер".Няма да заблудиш никой.
  • #44
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 43 ( преди 2 месеца )
    Според тази класация не е екологичен, защото при горенето на газ се отделя въглероден диоксид. Това че можеш да си запалиш газовата печка в жилищно помещение без да се отровиш и дори не е предвиден комин за нея, няма никакво значение за еколозите от toyota които са платили "изследването". Ако ги питаш дали биха останали в затворен гараж С работещ хибрид със семейството си, да докажат колко са безвредни, рязко ще сменят тона и ще почнат оправдания "не ме гледай какво правя а слушай какво говоря
  • #43
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    По принцип със сигурност най-екологичният нов автомобил е примерно Дачия Сандеро с фабричен газов инжекцион. Никакви хибриди и електрички с мръсни батерии, нищо на ток. Много ми е интересно, за един електрофил питам, защо Таралесла я няма в топа?.
  • #42
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Продължих да чета ( преди 2 месеца )
    Попрочетох малко от коментарите от резултата на google за бисерите на професор инженер Радев и Еврика! Само 4 мнения по-късно е първоизточникът на адреналинката Гост "259 Радев30ОТГОВОРНе смятам да продължам спора.Каквото имах за казване го казах.Данните съм взел от нета 1 кв=0.085кг=0.1 литър дизел.09:17 02.10.2020. ето че го е казал гуруто Радев а адреналинката ето че го е казал гуруто Радев, а адреналинките подскачат покрай него и повтарят, че мощност се мери на кантар.
  • #41
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 39 ( преди 2 месеца )
    Сега през отоплителния сезон тока е по-мръсен, но през останалата по-голяма част от годината е съвсем друго
  • #40
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Малко странно 6 от топ 12 да са на Тойота ако броим и Лексуса. Приус дори се прави в Япония и предполагам транспорта трябва да влияе немалко в такъв случай и не е като да се прави в района
  • #39
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Искрено благодаря ( преди 2 месеца )
    "За емисиите на тока ползвам electricitymaps-точка-ком."Ето още една похвала и благодарности за пръцльо, пък нека гостенина квалифицира доброто възпитание като подмазване. Как да ти оборя гледната точка когато оборваш моята с факти, цифри и източник на информация? Е няма какво да кажа, освен, че си прав! Сега да видим дали ти ще се съгласиш, че не можеш да правиш статистика за годината на база на данни за един час или дори денонощие? Колко е средно за годината?
  • #38
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Не само е подвеждаща и безсмислена, а направо подсъдима, защото напълно пренебрегва усилията на някои компании, каквито са Тесла, БМВ, Мерцедес, да правят въглеродно-неутрално производство, да придобиват ресурси от високотехнологични, чисти мини, и да намаляват до минимум употребата на вода и енергия във фабриките си, за разлика от Тойотка, която неотменно е в челото на класациите за най-мръсно производство и липсата на мерки за изчиствнето му.