IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада - най-екологичната кола не е EV!

Хибрид зае първото място в класацията GreenerCars за 2024 година

Може ли автомобил с ДВГ да бъде по-екологичен от изцяло електрически превозно средство? Ежегодната класацията GreenerCars, чийто резултати бяха публикувани току-що, показва именно това.


Toyota Prius


Победата през тази година е за хибриден автомобил, който изпревари всички останали. Местата от второ до пето са за изцяло електрически коли, но в същото време именно такъв модел постига и един от най-лошите резултатите тази година.

Самото изследване се провежда от Американският съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE), като автомобилите се оценяват по няколко показателя. Това са вредни емисии, отделяни през целия жизнен цикъл на конкретния модел - от производство до бракуване, а също така производство и изразходване на енергията, нужна за задвижващата система, както и на вредни емисии, отделяни от ауспуха.


Най-екологичните автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

Победителят тази година е Toyota Prius Prime SE с резултат 71 точки. ACEEE изчислява, че в САЩ горивото на Prius за една година излиза 529 долара. Японският модел печели първото място за трети път, като това се дължи основно на формата на каросерията, ниското тегло и технологиите, които правят Prius много ефективен на пътя.

След Prius се нареждат 4 електромобила, които също записват високи резултати. Не всички EV обаче могат да се похвалят с такива оценки. GreenerCars публикува и списък на „Най-лошите автомобили“ или най-малко ефективните и най-малко екологичните превозни средства.


Най-лошите автомобили според GreenerCars:

GreenerCars

След името на модела е посочено неговото задвижване, точките в класацията, препоръчителната цена като нов в САЩ и разходите за гориво за една година.

За първи път в него попада електрическо превозно средство и това, напълно логично, е огромният GMC Hummer EV. Всъщност, според тази класация, той е по-малко екологичен от Chevrolet Corvette Z06.


0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Като смятат въглеродните емисии за производство на ток, досега не съм чул нито една статистика за въглеродните емисии за производство на бензин или дизел?
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ще лъсне и хибридгейт с евро 7. Toyota не случайно се притеснява от него и обяснява как изискванията били завишени. Там освен тестове в реални условия, ще изискват и зелен паспорт за всеки автомобил. Въглеродният отпечатък на всеки материал за производството на автомобила. Тогава ще видим колко са реални тези класации. Засега данните им са само спекулативни.
  • #5
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    EV sucks
  • #4
    5 rate up comment 8 rate down comment
    До 3 ( преди 2 месеца )
    А ти как мислиш че се докарали toyota до победител? Батериите са произведени само с въглища и електромобилите се зареждат само с въглища, е като се включили не само производството А и рециклирането на батерията с въглища, А животът на батерията е три години и са сметнали производството и рециклирането на две-три батерии минимум, за да излезе стъкмистиката. Освен това, нали знаеш как се изчислява разходът на хибридите - само на бензина - 1,5 на 100. Ток за 100 км въобще не споменават.
  • #3
    13 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ако изчислят и CO2 отделено при производството на електромобила, в топ 20 няма да има нито един, ще се изравнят след 20 години и то не е сигурно.
  • #2
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Лесно Тойотка се изкарва победител, когато се правиш, че Тесла не съществува. Докога, бе, сладури, ще правите класации за мъже, изключвайки единственият мъж в селото?
  • #1
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Поредният Грийнуош от toyota.