IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Доставчик на части съкращава 10 000 работни места в Европа

Forvia е най-големият в света производител на интериори и системи за контрол на емисиите

Основен доставчик на части и оборудване за марки като Tesla, VW и Ford ще съкрати над 10 000 работни места в Европа през следващите пет години. И вместо тях компанията Forvia ще използва машини с изкуствен интелект.


Forvia


Forvia е седмият по големина производител на части в света. Той ще намали своята работна сила в Европа от 75 500 души с 13%. Това ще стане със съкращения и намалено набиране на нов персонал. Компанията ще проведе и реорганизация на производството, а също така ще оптимизира разходите си за научноизследователска и развойна дейност.

„Ще намалим персонала си с 2000 до 2500 души годишно, но това не означава съкращения на 10 000 души. По-скоро ще гарантира, че набирането на нов персонал ще бъде ограничено до това, което ни е необходимо", коментира главният финансов директор на Forvia - Оливие Дюран.


Forvia


От компанията посочват , че намаляването на персонала ще й спести около 500 милиона евро, считано от 2028 г. Отбелязва се още, че производството трябва да се адаптира към настоящите политики на Европейския съюз в областта на климата, като същевременно остава конкурентоспособна и се адаптира към променящия се клиентски пейзаж.

Forvia добавя, че иска да подобри рентабилността в Европа и да намали зависимостта си от Китай. Компанията произвежда повече интериори за превозни средства и системи за контрол на емисиите от всяка друга фирма и към 2022 г. в нея работят повече от 157 000 души по целия свят. В допълнение към доставката на оборудване за Tesla, VW и Ford, тя също така продава части за Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, Stellantis, GM, BMW, Daimler, Toyota, Hyundai-Kia и BYD.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    В много производства и дейности има възможност за преустройство и повишаване на резултатите, правейки хората ненужни - проблемът е че това противоречи на основата на капитализма, градящ се върху все по-широка потребителска база. Идва момент когато хората не само купуват малко или евтино, а просто липсват. За миналата година в Испания ражданията са най-ниски от намси колко десетилетия насам
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 2 месеца )
    Да, ясно. Преди 2, 3, 5 години блокчейнът щеше да спасява света. Преди това беше "биг дейта" и "дейта майнинг". Ще я преболедуваме и тази нова мода.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    По-скоро става въпрос за оптимизиране на процесите с помощта на AI. Както и помощ в развойната дейност, защото с голям обем данни, AI може да направи по-бързи анализи. Но това също струва пари, па макар че няма да са заплати за работници...
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Швачка ( преди 2 месеца )
    Изкуственият интелект ще шие седалки и табла? Добре, после може да го пуснат да произвежда масово и елементи от карбон например.