IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо масовите автомобили нямат нужда от бензин с висок октан

Повечето съвременни мотори не разполагат с нужната степен на компресия, за да усетят разликата

Започваме с уточнението, че става дума за масово произвежданите автомобили, а не за спортни коли, на които от вътрешната страна на капачката на резервоара изрично е написано да се сипва само високооктанов бензин. За всички останали това не е необходимо, а защо е така, ви разказваме сега.


гориво


Шофьорите, които предпочитат да наливат изключително 100-октанов бензин в резервоара на обикновената си кола, обикновено използват „убиец“ аргумент: Те казват, че двигателят е по-мощен, харчи по-малко и е по-малко склонен към детонация от гориво с октаново число A-95.

Всъщност въпросът с детонацията става критичен в единствения случай: когато степента на компресия в цилиндрите на двигателя надвишава 12. Само при съотношения на компресия от 12 и по-високи "95" наистина е противопоказен. По-голямата част от съвременните двигатели на масовите автомобили обаче нямат такава степен на компресия.

Сега е по-лесно да се произвежда увеличена мощност с постоянен работен обем на масово произвеждан силов агрегат, използващ турбокомпресор, вместо чрез увеличаване на степента на компресия. Освен това електронните „мозъци“ на всеки от по-модерните двигатели са оборудвани с функция за октанов коректор.

Така системата разпознава ниско октаново гориво въз основа на признаци на детонация и автоматично настройва работния цикъл в съответствие с това. Списъкът с „предимствата“ на 100-октановия бензин обикновено включва и постулата, че с него автомобилът демонстрира по-умерен апетит за гориво . Има и легенда, че високо октановото гориво позволява на двигателя да произвежда повече мощност.

Тези вярвания водят началото си от края на миналия век или самото начало на този век. След това, за да се получат както A-95, така и A-100, се използват органометални добавки. По-високото съдържание на тези съединения в горивото понякога води до увеличаване на мощността на A-100 спрямо A-95, но тя е минимална - с до 2-3%. И в повечето случаи собственикът на колата може дори да забележи тази разлика!


0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Achtung ( преди 2 месеца )
    3 пълно резервоара с 100 октана, един и същи маршрут градско, разхода падна от 10.7 на 9.9 по борд компютър, по равномерна работа на празен ход и по-тих двигател. Разбира се все още е по-скъпо от редовния 95, но заради някой почистващи добавки зареждам 2-3 пъти в годината за профилактика. Двигателите имат Knox сензор и се настройва до колкото може както към по-лошо гориво, така и към по-добро.
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    //// ( преди 2 месеца )
    Имам турбо автомобил, от по старите поколения. Когато му сложа високо октаново бензин определено се усеща в мощността. За икономия не съм сигурен, гори колкото и с 95.