IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Последен шанс да си купите М кола с ръчни скорости

Дните на тези скоростни кутии са преброени, категоричен е един от шефовете на компанията

Не е тайна, че автомобилите с ръчна скоростна кутия са умираща порода. Такава трансмисия се предлага на все по-малка част от новите модели на пазара и е само въпрос на време да изчезне завинаги. Подразделението M на BMW все още предлага ръчните скоростни като опция за своите модели, но предупреждава, че скоро клиентите няма да имат този избор.


bMW ръчни скорости


В интервю за италианското издание Quattroruote, членът на борда на директорите на BMW - Франк Вебер, потвърди, че дните на механичната скоростна кутия при M-моделите са преброени.

„Това са забавни продукти, но нека бъдем честни - обемите на продажби при тях стават все по-малки и по-малки. И просто няма никакъв смисъл да ги развиваме повече. Затова, ако искате BMW M с ръчни скорости, трябва да го купите сега", обяснява Вебер.

Баварският производител посочва, че в в миналото именно предпочитанията на клиентите са били причината да се предлагат ръчни трансмисии. Така компанията е изградила ниша на пазара за коли с такива скорости, докато конкурентите са се насочили към автоматиците, обръщайки гръб на потребителите.

„Имаме клиенти, които изминават 25 000-30 000 км годишно и те не искат да сменят предавките, докато седят в задръстванията", казва още Вебер.

Феновете на ръчните скорости явно са приели съвета му. От компанията съобщават, че повече от 50% от купувачите на M2 през миналата година са избрали 6-степенна механична скоростна кутия. При M3 и M4 този дял е около 20% и това накара BMW да пусне версия на Z4 с ръчни скорости. Тя се присъедини към Toyota Supra, предлагана в такъв вариант още от 2022 г.


0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Много тъжно. Не харесвам БМВ но ако можех бих си взел. Дилърите вече се чудят какво ще продават. Знаят добре че всичко е боkлук