IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада – продажбите на коли с механични скорости в САЩ растат

Увеличението не се дължи на разликата в цената, а на други две причини

Продажбите на модели с ръчни трансмисии растат и това показват променяща се тенденция на автомобилния пазар в САЩ, където такива скоростни кутии, по правило, никога не са били предпочитани от потребителите. През август автомобилите с механични скорости заемат 1,7% от общия брой продажби, което изглежда малко, но трябва да се има предвид, че само преди 2 години техният дял е бил 0,9%.


механични скорости


Нещо подобно се случва и на пазара на употребявани коли. Според най-голямата верига за продажби на автомобили втора ръка – CarMax, през 2020 г. превозните средства с ръчни скорости са имали дял от 2,4%. Година по-късно той е 2,8, а през 2022 г. вече е 2,9%, като най-вероятно през тази година ще достигне 3,0%.

Интересното е, че традиционното оправдание за закупуване на коли с механични скорости – по-ниската им цена, вече не е на първо място. Айвън Друри, директор в Edmunds.com, приписва възраждането на фактори като носталгия и желание за връщане назад. Друри, който притежава Mazda MX-5 с ръчна скоростна кутия, подчертава, че управлението на кола с механични предавки подобрява изживяването при шофирането, тъй като дава усещане за контрол над автомобила.

Има и други любопитни причини за промяната сред потребителите. Марк Колиър - регионален вицепрезидент и генерален мениджър на CarMax, отбелязва, че някои родители карат децата си да се обучат на коли с ръчни скорости и след това им купуват такива автомобили, за да елиминират изпращането на съобщения по телефона по време на шофиране, тъй като то изисква използването и на двете ръце.

В момента най-продаваните автомобили с ръчна скоростна кутия в САЩ са по-спортни модели. Начело в класацията е Honda Civic, следвана от Ford Mustang, Subaru WRX и Jeep Wrangler. Много търсени са също така VW Jetta и Golf R с механични трансмисии. Дилър на Kia от Мичиган пък разкри, че е получил 46 бройки от Forte с ръчни скорости, като за кратък срок е продал 44 от тях.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До по-долния ( преди 7 месеца )
    Хаха, чак пък и да ти повярваме!Айде няма нужда
  • #10
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 7 месеца )
    Много ясно че не търси ФВ по продажби в Сащ са извън топ 20 а Ауфи не влизат и в топ 50 дори
  • #9
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Факт ( преди 7 месеца )
    Разбрах че статията е тъпня когато стигнах до сжета и голф.Повярвайтр ми НИКОЙ в Сащ не търси и купува недоразуменията на ваген било то ФВ Ауди и тн.
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Koko ( преди 7 месеца )
    За мен най-голямата екстра в автомобила е автоматичната скоростна кутия. В Америка познавам само един човек, който има ръчка и той е българин. С този огромен трафик в градовете, няма по-удобно нещо от автоматика.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Обобщено ( преди 7 месеца )
    5 кравари са карали ръчни скорости миналата година, сега са 10. Общо взето това пише.
  • #6
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Кхтнвмлб ( преди 7 месеца )
    И аз така и не разбрах за толкова години каква точно им е драмата на всички "автоматчици" със съединителя. Имах коли с автоматик, и да, има някакво удобство, но изобщо не го изживях прословутото "никога повече да не се върна към ръчната". Кво па толкова ги мори натискането и отпускането на съединителя дори и в задръстване не знам? Аз го правя машинално и въобще не ми пречи да се рея в облаците докато пъпля на светофара. Като ги слуша човек ще реши, че съединителя трябва да се натиска с тонове!
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Ръчката има много предимства. По евтина, по здрава, по лесна за обслужване, и разбира се по приятна за каране, дава и повече контрол върху автомобила в зависимост от уменията на водача. Автоматика има само едно предимство и то че извършваш по малко действия докато караш. Повече релакс особено за хората които навъртат много километри по работа автоматика е по добър вариант. Не случайно вече и всички нови камиони-влекачи са автоматици.
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 7 месеца )
    Много са причините. И са по евтини за потдръжка, и са по ангажиращи в карането, което на много хора им харесва, и са носталгия, и са демонстрация че си Petrol Head, а не просто шофер. Всъщност щатите бавно но сигурно стават рай за Petrol Heads. Докато Европа е изгубена в...бъдещето.
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Аз тесла бих си купил, ама кола с CVT едва ли. Иначе американските автоматици с хидротрансформатор са надеждни, но това дето се слага в Европа на малките коли, не знам как и от кого се поправя.
  • #2
    12 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Младите искат да са страстни рейсъри, а не да са возени в някакви бездушни Тесл-и.