IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада – продажбите на коли с механични скорости в САЩ растат

Увеличението не се дължи на разликата в цената, а на други две причини

Продажбите на модели с ръчни трансмисии растат и това показват променяща се тенденция на автомобилния пазар в САЩ, където такива скоростни кутии, по правило, никога не са били предпочитани от потребителите. През август автомобилите с механични скорости заемат 1,7% от общия брой продажби, което изглежда малко, но трябва да се има предвид, че само преди 2 години техният дял е бил 0,9%.


механични скорости


Нещо подобно се случва и на пазара на употребявани коли. Според най-голямата верига за продажби на автомобили втора ръка – CarMax, през 2020 г. превозните средства с ръчни скорости са имали дял от 2,4%. Година по-късно той е 2,8, а през 2022 г. вече е 2,9%, като най-вероятно през тази година ще достигне 3,0%.

Интересното е, че традиционното оправдание за закупуване на коли с механични скорости – по-ниската им цена, вече не е на първо място. Айвън Друри, директор в Edmunds.com, приписва възраждането на фактори като носталгия и желание за връщане назад. Друри, който притежава Mazda MX-5 с ръчна скоростна кутия, подчертава, че управлението на кола с механични предавки подобрява изживяването при шофирането, тъй като дава усещане за контрол над автомобила.

Има и други любопитни причини за промяната сред потребителите. Марк Колиър - регионален вицепрезидент и генерален мениджър на CarMax, отбелязва, че някои родители карат децата си да се обучат на коли с ръчни скорости и след това им купуват такива автомобили, за да елиминират изпращането на съобщения по телефона по време на шофиране, тъй като то изисква използването и на двете ръце.

В момента най-продаваните автомобили с ръчна скоростна кутия в САЩ са по-спортни модели. Начело в класацията е Honda Civic, следвана от Ford Mustang, Subaru WRX и Jeep Wrangler. Много търсени са също така VW Jetta и Golf R с механични трансмисии. Дилър на Kia от Мичиган пък разкри, че е получил 46 бройки от Forte с ръчни скорости, като за кратък срок е продал 44 от тях.


0 от 500