IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Парижани гласуваха: 1 час паркинг за SUV струва 18 евро

Шокиращите нови тарифи се отнасят и за някои електромобили, включително на Tesla

Жителите на Париж гласуваха в подкрепа на референдума, който ще увеличи драстично цените за паркиране за SUV автомобили в града. Занапред собствениците на кросоувъри, които не са от столицата, ще плащат по 18 евро... на час. Референдумът в неделя бе проведен по предложение на кмета Ан Идалго, според която SUV автомобилите заемат твърде много място по тесните и претъпкани улици на Париж. Освен това големите кросоувъри отделят повече вредни месии, "застрашават здравето и планетата ни", обяви Идалго.
   
  
Париж, SUV, паркиране
  
     
Новата тарифа от 18 евро на час ще засяга всички автомобили с ДВГ или хибридно задвижване, които тежат над 1.6 тона. Също толкова ще плащат и собствениците на някои електромобили - онези с тегло над 2 тона. Това обхваща множество електрически модели, включително като Tesla Model Y Long Range AWD, BMW iX и Mercedes EQS. Всички останали автомобили с тегло под лимитите ще плащат по 6.50 евро на час.

Това не е всичко: новите по-високи такси се отнасят само за първите два часа. След това тарифите растат още повече. Така паркирането на голям SUV за половин ден в Париж ще струва на собственика 225 евро. Новите цени влизат в сила от 1 септември.

Тарифите се отнасят за шофьори, които не са жители на Париж и искат да паркират в централните райони - от 1-и до 11-и. За останалите райони (от 12-и до 20-и) цената ще е 12 евро на час.

Идалго от години води война срещу автомобилите в центъра на Париж, въведе максимална скорост от 30 км/ч за повечето улици в града и забрани движението на моторни превозни средства по крайбрежните улици на Сена.
  
   

 

0 от 500
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 2 месеца )
    Французите са хитри лисици, живеят в пъти по добре от немците....пречат им SUV бамват ги! Който иска SUV на селоооо!
  • #26
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Илиян ( преди 2 месеца )
    А туристическите лодки по Сена, които прекосяват центъра на Париж и помпат дизелови сажди колкото всичките коли там? За тях какво, питам! Освен това големите кросоувъри отделят повече вредни месии, "застрашават здравето и планетата ни", обяви Идалго. Ако е само за кросоувъри, ние ще отидем със СУВ:) Непросветеният Идалго оправдава името си и обслужва нечий идалгични интереси, кои ли ще са те???
  • #25
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Хората си решават проблема с претъпкването с автомобили... Някой има ли по-добро решение? Хм? Тук мрънкат за 3лв синя зона. Има метро, има градски транспорт - никой не е привилигирован да паркира кошника си в центъра на столицата безплатно да пие кафенце..
  • #24
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Хората сами си решават за своят град. Всички коментари за излишни.
  • #23
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    В началото бе субсидия, после я махнаха, след това ги принизиха до ниво тежки дизели. Сега вече не им дават да влизат в градовете. Политиката е гадно нещо!
  • #22
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Фак нюз ( преди 2 месеца )
    По този начин когато плащат 6,5/ч им се струва че е без пари и са прецакали системата
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Kiro Vampiro ( преди 2 месеца )
    Честито на печелившите!
  • #20
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Мхм ( преди 2 месеца )
    А бе Париж не е Франция ама и Париж си е Париж
  • #19
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    Тинтири-минтири, в наше село е още по-зле. Синя зона има само за паркингите, които са в по-централната част и улиците около кметството. Навсякъде другаде не е... Как да повярвам, че е не е направено, за да може работещите в общината да си спират спокойно без никой да им пречи. За тях има преференциални цени, но не ги знам...
  • #18
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    "Познавам доста хора с електромобили и никой от тях не е милионер. Това са хора, които са избрали да не те тровят всеки ден" - Познавам доста хора с електромобил и нека ти каа - на повечето не им пука, дали си отровен или не.