IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Париж забрани електрическите тротинетки

Решението е в резултат на референдум, в който 89% се обявиха против схемите за наемане

Градските власти в Париж ще забранят отдаването под наем на електрически тротинетки и това ще стане от 1 септември, съобщи ВВС. Забраната е следствие на референдум, в който 89% от гласувалите подкрепиха забраната за отдаване на тротинетки под наем, докато 11% са съгласни на запазването им. В референдума обаче са участвали само около 7% от имащите право на глас около 1,38 млн. души. Важно уточнение е обаче, че използването на частни скутери няма да бъде засегнато. 

 

e-scooters-1

 

Независимо от малкия брой хора, участвали в допитването, говорител на градската управа заяви, че Париж ще счита резултатите от референдума за задължителни.

„Благодаря на повече от 103 000 парижани, които изразиха мнението си, това е хубава победа за местната демокрация“, написа в социалните мрежи кметът на Париж - Ан Идалго, която инициира поставянето на въпроса пред избирателите.

 

e-scooters-2

 

Лицензите за работа на компаниите за отдаване под наем изтичат в края на август. Понастоящем три фирми (Lime, Dott и Tier) експлоатират около 15 000 е-скутера във френската столица. Те използваха социалните медии, за да призоват предимно младите хора да гласуват в тяхна полза. Цената за наем на скутерите е 5 евро за 10 минути.

Небрежното използване на е-скутерите както от туристи, така и от жители, включително честите инциденти и хаосът по тротоарите обаче доведе до призиви за забрана. През лятото на 2021 г. при разходка в Париж 31-годишна италианка почина, след като беше блъсната от електрически скутер, превозващ двама души. Тя падна и удари главата си на тротоара, получавайки сърдечен арест.

 

e-scooters-4

 

Париж беше един от първите градове, които приеха електрическите превозни средства, но критиците твърдят, че те причиняват повече вреда, отколкото полза. Имаше нарастващо недоволство относно начина, по който някои хора карат скутерите, минавайки през трафика, избягвайки пешеходци по тротоарите и развивайки високи скорости. Водачите често не носят каски, а и деца на 12-годишна възраст можеха законно да наемат скутери.

Според закони, въведени през 2019 г. - включително изискване да се носи облекло с висока видимост и да не се кара срещу потока на трафика, се налага глоба до 135 евро. А за превишаване на ограничението на скоростта санкцията е до 1500 евро. Междувременно захвърлените скутери също се превърнаха в сериозен проблем в Париж, като много от тях се изоставят в паркове и по площади.

 

 

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Мони ( преди 1 година )
    Добре,че са ги спряли.Толкова са рисковани,че в Германия всеки ден имат проишевствия. Карат където искат и както искат.Опасни за движението са!
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това, че са захвърлени на всевъзможни места и никой не ги търси със седмици е наистина вбесяващо!