IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо зареждането на електрически скутер у дома е опасно?

Вече са регистрирани дори смъртни случаи след инциденти с батерии

Електрическите скутери и други устройства за лична мобилност, които използват захранване с батерии, станаха широко разпространени. Хората ги карат и съответно ги зареждат всеки ден, като по този начин се излагат на смъртна опасност не само на пътя, но и у дома. Инцидентите с пожари с устройствата зачестяват, като някои от тях завършват дори със смъртни случаи. Какви са причинните?


скутер


Късо съединение

Електрическите скутери имат пакети от литиеви батерии, които имат голям капацитет и в резултат на това крехък дизайн. Производителите се опитват да поберат в малък обем максимален брой блокове, свързани помежду си в една верига. При каране на скутера обаче се получават чести падания и удари, които увреждат дъното на превозното средство, където се намират батериите.

В резултат на това батерията получава вътрешна повреда, която причинява микроскопични къси съединения вътре в блоковете, а това е опасно - унищожаването на клетките вътре в батериите води до пожар и дори експлозия. И това се случва най-често при зареждане на батерията.


скутер


Вече има редица случаи на запалване на скутери или други подобни средства за придвижване в жилищни домове. През лято на 2021 г. мъж и 13-годишният му син загиват при експлозия по време на зареждане на скутер и апартамент в Сочи (Русия), а през май 2022 г. млад мъж загива при подобен инцидент в Москва (Русия). Той получава 60% изгаряния, а петима негови приятели са ранени.

Подобни инциденти са регистрирани в Полша и Словакия, като те са особено опасни да обитателите на жилища, особено когато скутерът се зарежда в коридора и то през нощта. Тогава има малък шанс за бягство на живеещите в дома, тъй като източникът на огъня се намира близо до изхода. Така се повишава рискът от загуба на съзнание и задушаване при пожар. Още по-лошо е, ако скутерът е оставен на обща площ - в този случай са застрашени жителите на няколко апартамента.

Как горят скутерите?

Скутерът гори по един сценарий. Чува се пукане, сигнализиращо за повреда на един от блоковете, след което със силно съскане от акумулатора под налягане избива силен дим. Той замъглява стаята и апартамента, след което за няколко секунди избухва силен пламък. Освен това температурата на горене на батерията достига 950 градуса, което неизменно причинява пожар.


скутер


Невъзможно е да изгасите скутера, докато батерията не изгори напълно. Не може да се гаси с вода, с огъня може да се справи само специална пяна, която предотвратява навлизането на въздух. С нея обаче разполагат само пожарникарите.

При изгаряне е възможно дори да се взриви батерията на електрически скутер и такава сила, че да избие прозорци в апартаменти и да паднат временни прегради между стаите. Случва се, че експлозията на скутер понякога избива дори метални врати в апартаменти.

Защо батериите горят добре?

Експлозиите или спонтанното запалване са свързани с лития в батериите. При понижено налягане кислородът и водата навлизат в батерията, в резултат на което, литият при взаимодействие с вода, ще отдели водород. Литият е алкален метал и може да се запали при високи температури, които са резултат от късо съединение. Започва вътрешно горене, съседните блокове се нагряват и ако в запечатания корпус на батерията няма газови клапани, тогава налягането счупва един блок, а други се запалват и детонират зад него.


скутер


Ето защо, когато използвате електрически скутер, е необходимо да го предпазите от удари и падания, което не винаги е възможно. Ако има вдлъбнатини на кутията на батерията, тогава вече е опасно да зареждате това превозно средство. Пожар обаче може да причини и напълно цяла батерия, която няма никакви външни повреди. В този случай просто батерията има фабричен дефект.

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако лития влезе в досег с вода и въздух става страшно. Това е алкален метал като натрия. Някои може да си спомнят, в часовете по химия експеримента, при който се пуска късче натрий във вода. С лития е идентично. По отношение на мобилните телефони, понякога се случва батерията да се надуе, което също е опасно.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    seifi ( преди 1 година )
    И в Австрия едни пенсионери си заминаха от зареждане ЕЛ Велосипед., примери колкото искаш.
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    То си пише, ама трябва и четене. Случва се заради удари и наводняване. Колко от вас използват телефона си по начин, че да има удари или след като го изтървете в ***, не сменяте батерията? Малко са ви клетките... сивите, не електрическите. За Самсунг - безспорно са били проблемни. БЛизка каза, че телефона й след като гръмнала батерията, е "прострелял" и телевизора. Но не е имало пожар. Само гърмеж, уплаха и материални щети. Най-лошо - гаранцията не е поела нищо от щетите.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Горящи фъш кии. Браво. Но жалко за хората!
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Живях доста време в Пекин и там всички тротинетки, моторчета, малки коли от железарията, та дори и градския транспорт е Ел. Почти всички, които имат моторетки и тротинетки си качват батериите в къщи да ги зареждат. Честно казано, не съм чул за такива инциденти, което не значи, че не може да има, защото са милиони, но не е често срещано. И все пак трябва да се внимава!
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Е нали ти каза, даже въпрос ти зададе. Ама ти май забрави да му отговориш. Ползваш ли мобилен телефон или друго електронно устройство с батерия? Къде я зареждаш? Къде го държиш с цел безопасност?
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Разбира се, не случайно е изрично записано в инструкциите за употреба да не се зарежда скутера без вашето присъствие, то не че ако сте там ще можете да направите нещо де.
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нещо за гърмящият самсунг да кажеш?
  • #6
    10 rate up comment 8 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Телефоните ви до един са с литиеви батерии, но не ви излизат от гaщите. Зареждате си ги всяка нощ до главите. Логика нулева. А причините едни да се палят, а други не, са ясни. Но не на вас.
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Няма лошо ( преди 1 година )
    Ел.кенефите горят с еко огън и без вредни емисии, нали!