IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво е да караш водородна кола: тестваме новото BMW iX5 Hydrogen

Зареждането отнема 3 минути, мощността е 401 коня, а единственият отпаден продукт - питейна вода

Това, което виждате, може и да ви изглежда като най-обикновено BMW X5. Но всъщност това е сбъдната мечта за всички онези, които биха искали да направят нещо срещу глобалното затопляне, но също така искат да запазят под някаква форма свободата и удоволствието, което в последния век ни даваше двигателят с вътрешно горене.
  
 
Видео от теста на BMW iX5 Hydrogen: 

Можете да видите видеото и на канала ни в YouTube
   
     
Колата в това видео има нулеви вредни емисии. Но в същото време няма гигантска батерия, не се нуждае от десетки килограми литий, кобалт и никел, и не тежи колкото индийски слон, какъвто е случаят с повечето електромобили в наши дни. Обяснението: тази кола се задвижва от водород.
  
  
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
Името й е iX5 Hydrogen, и под предния й капак има не не двигател с вътрешно горене, а водородна горивна клетка. В пода са вградени два резервоара за водород под налягане. Отзад има литиево-йонна батерия, която подава мощност към колелата, но тя е несравнимо по-малка от батериите на електромобилите.

Истината е обаче, че ако изключим надписите и сините елементи в интериора, нищо не подсказва, че това не е обикновено Х5, а първият европейски сериен автомобил с горивна клетка.
  
  
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
   
Защо ни е нужен водород в транспорта? Доскоро доминиращата идея за бъдещето бе двигателите с вътрешно горене да се заменят от електромобили с батерии. Но напоследък става все по-ясно, че това решение, подходящо за малките лични автомобили в големите градове, не е напълно подходящо за дълги пътувания, за по-големи автомобили и за товарния транспорт.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
   
За да мине на електричество, един голям камион трябва да има батерия с тегло един или дори два тона. Дори да оставим настрана въпросите за цената и за времето за зареждане, остава друг незаобиколим проблем: откъде ще се намерят толкова ресурси. През 2022 електромобилите бяха едва около 14% от целия световен пазар на леки автомобили - и дори при толкова нисък процент търсенето за ключови суровини като литий, никел и кобалт тласна цените им към небето. Подмяната на целия европейски товарен транспорт с електрически ще изисква повече от тези суровини, отколкото в момента се добиват в глобален мащаб.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
   
    
Водородните горивни клетки изглеждат разумна алтернатива. При тях батерията е много по-малка - приблизително 5% от тази в обикновените електромобили. И съответно нуждата от суровини като литий и никел е двайсетина пъти по-ниска.
  
  
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
В горивната клетка постъпва водород от резервоара, който с помощта на катализатор се разделя на електрони и протони. Електроните се насочват по външна верига, създавайки електрически ток. Протоните преминават през специалната мембрана и се свързват с кислорода от въздуха, при което се получава топлина и единственият отпаден продукт - чиста вода.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
     
Разбира се, самата водородна горивна клетка се нуждае от определени материали - например платина като катализатор, добра новина за страни като ЮАР или Зимбабве. Платина е нужна и за електролайзера, който ще произвежда самия водород. Но и в двата случая тя може лесно и ефективно да се рециклира.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
Но най-голямата полза от водорода е, че той може да спаси ненужната енергия от фотоволтаици, ветрогенератори и други възобновяеми източници. Голяма част от електричеството, което соларните централи произвеждат по пладне, или вятърните генератори нощем, остава неизползвано. Можем да го превръщаме във водород, да го транспортираме по съществуващите газопроводи за природен газ и да го превръщаме обратно в електричество, когато и където е нужно. Загубите в този процес са големи - 50 и дори повече процента. Но иначе загубите са 100 процента.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв


Това далеч не е първият водороден автомобил на пазара, естествено. Honda и Toyota имаха тестови програми още преди десетилетия.
 
 

BMW iX5 Hydrogen

401 к. с. максимална мощност

180 км/ч максимална скорост

504 км пробег с едно зареждане

1.19 кг разход на 100 км

Тоyota и Hyundai дори и в момента имат готови пазарни модели (Mirai и Nexo). Голямата разлика при тази кола е, че тя не прави никакви компромиси откъм динамика, скорост.

Първите опити на BMW с водорода, преди повече от 15 години, разчитаха той да се използва като гориво за двигатели с вътрешно горене, и да се съхранява в течна форма. Но това изискваше температури от минус 253 градуса по Целзий, и дори тогава водородът се изпаряваше от резервоарите след дни. Сегашната система го съхранява като газ, под налягане от 700 атмосфери.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
Металът не е подходящ за изработката на такива резервоари - отчасти заради така наречената "умора" на материала, отчасти и заради силно корозивния характер на водорода. Вместо това се използват въглеродни влакна. Дори необикновено якият резервоар да бъде продупчен, автомобилът е конструиран така, че изтеклият газ се издига нагоре и се разтваря в атмосферата.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
   
BMW нямаше да е BMW, ако не беше създала най-мощната система с горивна клетка в света. Тази кола има 401 коня максимална мощност. Ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. И може да измине над 500 километра с едно зареждане. Самото зареждане отнема три до пет минути.
  
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
Във Виена, където тестваме тази необикновена машина, наближава следобедният час пик и през повечето време едва кретаме в задръстването. Но в редките моменти, когато пътят отпред се разчиства, това iX5 Hydrogen се държи като всяко друго BMW: пъргаво, динамично и приятно за каране.

Като казах "първият сериен европейски водороден автомобил", имайте предвид, че става дума за съвсем малка серия, под сто бройки. И освен това не можете да си ги купите. BMW ще ги използва, за да натрупа опит при употреба в реалния живот. Едва след това, вероятно през 2025, компанията ще пусне пазарна версия на тази кола. Междувременно би трябвало да получим отговор и на най-важния въпрос, който стои пред тази технология: колко ще струва въпросното зареждане.
  
  
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
    
Опитната зарядна станция във Виена, на която зареждаме ние, таксува водорода по 2.39 евро за сто грама - което дава една средна цена от 28 евро за 100 километра пробег. Доста солено. Но това не е пазарна цена, а вътрешна договорка между компаниите, за да изплати инвестицията в експеримента. С навлизането на електролайзерите цената ще върви надолу, това е сигурно. Но никой не е сигурен докъде ще стигне.
 
   
BMW iX5 Hydrogen тест драйв
  
     
От друга страна, допреди десетина години и батериите за електромобилите струваха над 1000 долара за киловат, за да паднат до малко над 100 в наши дни. Въпросът е само дали водородът ще получи същата политическа подкрепа като електромобилите с батерии. Фактът, че дори и България вече си има своята първа водородна зарядна станция, дава надежди.
  
  
Още снимки от теста на BMW iX5 Hydrogen вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
  

0 от 500
  • #51
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Тук има само специал ( преди 2 месеца )
    Браво на всички образовани енергийни експерти със специализация в икономиката, които коментират под статията! Предлагам под всеки пост да не се криете зад анонимността си, а да кажете каква ви е професията и в национален мащаб какъв професионалист сте в тази област. За да може читателят загубил време да чете коментарите ви под статията да знае колко надежден източник сте.Например: Аз съм счетоводител. В топ 10 на одитори те в България съм.Или, аз съм приемчик в автосервиз и съм в топ 1 ...
  • #50
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лидия Богданова ( преди 2 месеца )
    Ами при катастрофа какво става
  • #49
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Александър ( преди 2 месеца )
    Всичко е под въпрос.Колко ще печелим ,или какво ще печелим.
  • #48
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 2 месеца )
    А ми какво да е неудобно.Никой в Света не произвежда достатъчно количество водород за каквото и да било дори държави с много ядрени реактори а тези ветроплякъла и панели са нищо работа.Електролизата е скъпа щото тока за нея е скъп а другото е горене на метан.Защо да го горя да правя водород като директно мога да карам на метан без загуби.
  • #47
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 46 ( преди 2 месеца )
    Е явно целта ти е да се заяждаш
  • #46
    1 rate up comment 4 rate down comment
    до 45 ( преди 2 месеца )
    Ти кажи кое не разбра? Колкото повече мълчиш, толкова по-малко ще ти личи колко ти е акъла :D
  • #45
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 43 ( преди 2 месеца )
    Кажи кое не разбра да го обясня по-разбираемо ако смяташ, че е неправилно обяснено?
  • #44
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До 43 ( преди 2 месеца )
    Който иска много лесно може да ме разбере стига малко от малко да си ползва главата. Колко коментара съм комбинирал според теб?
  • #43
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до 42 ( преди 2 месеца )
    Пич, ти явно си комбинирал няколко коментара в едно. Аз лично нищо не съм си измислял. А кой е ***, си личи по грамотния ти изказ, на ниво началото на втори клас. Не се сърди, ако някой не е разбрал какво си искал да кажеш при това положение. Не всеки е длъжен да знае къде се използва запетая, къде - пълен член, и какво е значението на отделните думи. Но който не знае, може да се въздържа от писмени излияния :)
  • #42
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 40 ( преди 2 месеца )
    Не стига, че ти си простия и си измисляш 3% дял ами и ме обиждаш като пиша каква е последната статистика иначе ако имаше за цялата година щеше нея да ти дам като явно си по свободните съчинения и обидите, а не по фактите