IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водородът: Обещанията срещу ужаса

Бъдещето на транспорта, или опасен мираж? Мненията за водорода си остават полярни, но технологиите напредват

Вече 86 години една и съща трагична фотография - черно-бяла, едрозърнеста, леко размазана - изниква в главите на всички, когато заговорим за най-обещаващото решение в областта на зелената енергия. Щом стане дума за употреба на водород в транспорта, първо се сещаме за трагедията на дирижабъла "Хинденбург". На 6 май 1937 гордостта на германския въздушен флот, най-големият въздухоплавателен съд с твърда конструкция в историята, се запалва и изгаря като факла при опит за кацане в Ню Джърси. 35 души - пътници и екипаж - загиват.
 
  
Хинденбург
   
    
Причината за трагедията не е ясна и до днес. Мнозина подозират саботаж. Но каквато и да е истината, катастрофата с "Хинденбург" не само слага точка на пътническите дирижабли с водород, но и поставя клеймо изобщо върху практическата употреба на най-разпространения елемент във Вселената. Днес опонентите на  нар. "водородно общество" изтъкват всевъзможни аргументи срещу него - икономически, научни, логистични, геополитически. Но в крайна сметка най-силният им инструмент е подсъзнателният ужас, който образът на горящия цепелин продължава да предизвиква и до днес. Нека се опитаме да обобщим доводите "за" и "против" прехода към водородно задвижване в транспорта.
   
      
17 ключови въпроса за водорода (ГАЛЕРИЯ):


 
   

 

0 от 500
  • #189
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гошко ( преди 3 месеца )
    Немците са го напълнили с водород, защото САЩ е бил основният износител на хелиев газ и са им наложили санкции. Спрели са да им го продават. Следващият подобен лек газ е водородът. Затова е цялата дандания.
  • #188
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Тошо ( преди 3 месеца )
    Путин ще ви обади кой , кой е
  • #187
    0 rate up comment 1 rate down comment
    koko ( преди 3 месеца )
    "Защо тогава водородът е толкова плашещ?"Защото винаги се само-възпламенява при изти4ане, не му трябва дори искра.
  • #186
    10 rate up comment 5 rate down comment
    хр. грозев предателя ( преди 3 месеца )
    Чакалите в Брюксел са назначени от Задокеанският господар да служат на интересите им . Това са хора лицемери не компетентни изпълняващи което им е наредено .За тях няма Национални интереси а лични интереси и те са длъжни да изпълняват нарежданията на господаря си и са готови да унищожат ЕС както са и готови да предложат и майка си .
  • #185
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Ония ( преди 3 месеца )
    А некои питъл ли се е кво ша стане с водния ресурс на земята след като водородът мине в масова експлоатация?
  • #184
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    екологично е, когато енергията така или иначе се губи, както е със соларните и вятърните паркове
  • #183
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Нещо за добива което се хаби два пъти повече ел енергия...екологично
  • #182
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Itso ( преди 5 месеца )
    В Англия в много градове пуснаха водородни автобуси по улиците. Аз лично бих ги избягвал защото са правени в Англия но иначе подкрепям водорода като най-чистата алтернатива на днешните горива - лесно се ползва както за директно изгаряне така и за производство на електроенергия в електрически коли. Английското правителство дори смята да въвежда поетапна подмяна на газовите инсталации за битови нужди с водородни.
  • #181
    17 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Ако човечетата в Брюксел бяха вложили същите средства и усилия във водорода, вместо да лансират китайски батерии, нещата сега щяха да стоят по съвсем друг начин
  • #180
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    Има Киа Соренто с 290 коня.