IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водородът: Обещанията срещу ужаса

Бъдещето на транспорта, или опасен мираж? Мненията за водорода си остават полярни, но технологиите напредват

Вече 86 години една и съща трагична фотография - черно-бяла, едрозърнеста, леко размазана - изниква в главите на всички, когато заговорим за най-обещаващото решение в областта на зелената енергия. Щом стане дума за употреба на водород в транспорта, първо се сещаме за трагедията на дирижабъла "Хинденбург". На 6 май 1937 гордостта на германския въздушен флот, най-големият въздухоплавателен съд с твърда конструкция в историята, се запалва и изгаря като факла при опит за кацане в Ню Джърси. 35 души - пътници и екипаж - загиват.
 
  
Хинденбург
   
    
Причината за трагедията не е ясна и до днес. Мнозина подозират саботаж. Но каквато и да е истината, катастрофата с "Хинденбург" не само слага точка на пътническите дирижабли с водород, но и поставя клеймо изобщо върху практическата употреба на най-разпространения елемент във Вселената. Днес опонентите на  нар. "водородно общество" изтъкват всевъзможни аргументи срещу него - икономически, научни, логистични, геополитически. Но в крайна сметка най-силният им инструмент е подсъзнателният ужас, който образът на горящия цепелин продължава да предизвиква и до днес. Нека се опитаме да обобщим доводите "за" и "против" прехода към водородно задвижване в транспорта.
   
      
17 ключови въпроса за водорода (ГАЛЕРИЯ):


 
   

 

0 от 500
 • #189
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Гошко ( преди 1 месец )
  Немците са го напълнили с водород, защото САЩ е бил основният износител на хелиев газ и са им наложили санкции. Спрели са да им го продават. Следващият подобен лек газ е водородът. Затова е цялата дандания.
 • #188
  0 rate up comment 3 rate down comment
  Бай Тошо ( преди 1 месец )
  Путин ще ви обади кой , кой е
 • #187
  0 rate up comment 1 rate down comment
  koko ( преди 1 месец )
  "Защо тогава водородът е толкова плашещ?"Защото винаги се само-възпламенява при изти4ане, не му трябва дори искра.
 • #186
  9 rate up comment 5 rate down comment
  хр. грозев предателя ( преди 1 месец )
  Чакалите в Брюксел са назначени от Задокеанският господар да служат на интересите им . Това са хора лицемери не компетентни изпълняващи което им е наредено .За тях няма Национални интереси а лични интереси и те са длъжни да изпълняват нарежданията на господаря си и са готови да унищожат ЕС както са и готови да предложат и майка си .
 • #185
  0 rate up comment 3 rate down comment
  Ония ( преди 2 месеца )
  А некои питъл ли се е кво ша стане с водния ресурс на земята след като водородът мине в масова експлоатация?
 • #184
  0 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  екологично е, когато енергията така или иначе се губи, както е със соларните и вятърните паркове
 • #183
  5 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Нещо за добива което се хаби два пъти повече ел енергия...екологично
 • #182
  5 rate up comment 1 rate down comment
  Itso ( преди 3 месеца )
  В Англия в много градове пуснаха водородни автобуси по улиците. Аз лично бих ги избягвал защото са правени в Англия но иначе подкрепям водорода като най-чистата алтернатива на днешните горива - лесно се ползва както за директно изгаряне така и за производство на електроенергия в електрически коли. Английското правителство дори смята да въвежда поетапна подмяна на газовите инсталации за битови нужди с водородни.
 • #181
  16 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Ако човечетата в Брюксел бяха вложили същите средства и усилия във водорода, вместо да лансират китайски батерии, нещата сега щяха да стоят по съвсем друг начин
 • #180
  6 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 3 месеца )
  Има Киа Соренто с 290 коня.