IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla намали цените на бестселъра си в Европа

На някои пазари Model Y вече струва с до 5000 евро по-малко

Tesla обяви значителни намаления на цените за най-популярния автомобил в Европа - Model Y. Те идват след подобен ход на американския производител в Китай. По информация на Investor Business Daily компанията е понижила цената на Model Y в Германия, Франция, Холандия и Норвегия.


Tesla Model Y


В Германия версията Model Y Standard Range+ беше намалена с 1900 Евро - до 42 900 Евро, докато вариантите Model Y Long Range и Performance отбелязват намаление от 5000 Евро. Това води до цени съответно до 49 900 Евро и 55 990 Евро. Цената на версията със задно задвижване на Tesla Model Y пада от 44 890 евро на 42 990 Евро., докато най-мощната модификация на електрическия кросоувър поевтинява от 60 990 евро на 55 990 евро

Във Франция цените на Model Y бяха намалени с 5,7% до 6,7%, в Холандия електромобилът поевтинява между 4,3 и 7,7%, а в Норвегия - между 5,6% до 7,1%.

Като суми спадът на цените в Европа е по-сериозен от този в Китай, където след последните промени Model 3 и Model Y стигнаха най-ниските си стойности при продажба, откакто са на местния пазари. Там Tesla намали цените на двата модела с между 830 и 1999 евро. След отстъпките Model 3 започва от 31 724 евро, а Model Y - от 31 724 евро. Това означава, че двата „китайски“ модела са около 10 000 евро по-евтини от европейските.

Корекциите на цените идват в резултат на усилията на Tesla да остане конкурентоспособна на пазара на електрически превозни средства (EV). Това се налага и от факта, че властите в различни държави от ЕС прекратиха стимулите при покупка на електромобили и производителите търсят начин на увеличат продажбите си.

Очаква се намаляването на цените да направи Model Y на Tesla по-достъпен за потребителите на тези европейски пазари, което потенциално ще увеличи продажбите и пазарния дял на компанията. Има обаче опасения, че тези намаления на цените ще се отразят на маржовете на печалбата на компанията, което повлияе неготивно и на нейните финансови резултати.


0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Нали точно за това намаляват цената. За да не вземат да се залежат допълнителните половин милион бройки които ще произведат тази година. Пазарът може да поеме определена бройка автомобили на цена 65 000 колкото ги продаваха в края на 2022 година, но съвсем различен брой на 40 000 А ако паднат на 35 000 ще могат да продават милиони, защото ще са влезли в съвсем различен ценови сегмент, а автомобилът предлага характеристики на горния по-скъп сегмент. Обявиха че могат да работят и на нула.
  • #5
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Нещо което се продава добре на пазара,не му намаляват цената.Намаляват се цените на залежали стоки.
  • #4
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 2 ( преди 3 месеца )
    Но цените падат по-бързо от себестойността и маржа на печалба съответно - през четвърто тримесечие на 2022г маржа е 15% после пада на 11% през първото на 2023 и на 8% през третото на 2023г
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    ФВ намали доста повече цената на ИД4 в Германия, но Тесла У се очаква тази година да има фейслифт подобен на този на Тесла 3 миналата година
  • #2
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Гост до 2 ( преди 3 месеца )
    Да, изобщо не им върви бизнеса на Тесла и вероятно това е причината Модел Y да е най-продаваната кола в света за 2023г. Тесла е публична компания и на всеки три месеца публикува отчети. Ако погледнеш данните, ще видиш, че те отчитат намаление на COGS на всяко тримесечие през последните три години. А какво означава тази абревиатура можеш и сам да провериш. Именно оптимизирането на COGS им позволява да свалят цените и да имат марж на всяка продадена кола.
  • #1
    4 rate up comment 14 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Не върви бизнеса електричари?