IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

EС започна проверка на три китайски производителя

BYD, Geely и SAIC се разследват за държавни субсидии, позволяващи намаляване на цените в Европа

BYD, Geely and SAIC - това си имената на три китайски производители, които влизат в „черния списък“ на Европейската комисия. Те са заподозрени в получаване на субсидии от китайската правителство в продължение на повече от 10 години за насърчаване на производството на електрически автомобили.


BYD


Според агенция Reuters, представители на властите в Брюксел вече са пътували до Китай, за да извършат проверки на трите компании. Разследването беше обявено през септември от председателя на ЕК - Урсула фон дер Лайен, в отговор на притесненията от навлизането на китайските марки на Стария континент.

Подозренията са, че производителите от Китай ползват държавна подкрепа, за да предлагат своите превозни средства на Стария континент на по-ниски цени от европейските компании. Разследването ще продължи 13 месеца, като първа на въпросите на ЕК трябваше да отговори Great Wall, а сега под прицел са още три производителя - BYD, Geely и SAIC

Засега няма официално потвърждение както от изпълнителната власт на ЕС, така и от китайското правителство и производителите. Известно е обаче, че засега от разследването се спасяван някои западни марки, които имат производствени центрове в Китай, а именно Tesla, BMW и Renault.

Ако обвиненията на Брюксел бъдат доказани, това може да доведе до налагане на наказателни тарифи на китайски марки. Това означава добавяне на такси към сегашните мита от 10%. Подобен ход е считан за необходими, тъй като експертите от индустрията предвиждат китайските производители да достигнат пазарен дял в Европа от 15% през 2025 г., благодарение на цените на новите им автомобили, които са с 20% по-ниски (средно) от произведените в ЕС.


0 от 500
  • #2
    17 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Любопитен съм какво ще намерят. Много добре им е ясно, че всякакви санкции против Китай ще закопаят допълнито и без това грохналата Европа. Но както а казали по долу - да не би премиите и бонусите раздавани така щедро да са нещо по различно? Не рабира се. Лицемери до безкрай...
  • #1
    18 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    А самият ЕС никак не спонсорира народните марки като VW, Рино, Пижо и подобни, жалки опити да спасят същите фирмички които един ред код без грешка не могат да изкарат.