IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелови чудовища: 12-те най-мощни трактора на планетата

Историята на тези гиганти започва с може би най-необичайната селскостопанска машина

При леките автомобили надпреварата кой ще предложи повече коне е до голяма степен продукт на склонността ни към самохвалство. Но има един сегмент, където конете наистина се впрягат на работа: при селскостопанските машини. В тази статия ще споменем 12-те най-мощни трактора в света, но преди това нека разкажем една любопитна история от самото им зараждане.
   
  
Peterson D8 Twin
Peterson D8 Twin
   
  
До Втората световна война селскостопанските машини са по правило със скромна мощност, създадени най-вече с мисълта за издръжливост и за икономия на гориво. В първите години след войната нуждата от по-могъщи трактори и булдозери започва да нараства - но технологията все още не е готова да ги предложи. Селскостопанските дизели по онова време са надеждни, но сравнително маломощни. Има създадени мощни агрегати за танкове и други бойни машини, но пък при тях издръжливостта е проблем - в края на краищата колко се очаква да оцелее един танк на фронта, 20 години?
  
   
Peterson D8 Twin
  
    
За да излезе от патовата ситуация, американският производител на трактори Бъстър Питърсън ражда необикновена идея. За да изпълни поръчката за машина с невиждана дотогава мощност, той просто... съединява два трактора CAT D8, всеки с по 185 коня мощност. Двете машини са свързани чрез сложна система, която позволява да се управляват от един оператор.
  
   
Peterson D8 Twin
  
    
Наречен Peterson D8 Twin (близнак), новороденият булдозер има впечатляващи размери - при около два метра височина, той е почти толкова широк, колкото и дълъг - 5.5 на 4.9 метра. Общо са произведени три такива машини, преди напредъкът в развитието на дизеловите двигатели да роди първите нормални трактори с висока мощност.
   
    
Най-мощните трактори на планетата (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    Още от думите ти отрицателен въртящ момент, ми стана ясно колко си напред с техниката.
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Аз още в първото мнение съм казал че не става, ах ти какво си разбрал е съвсем отделен въпрос. Очаквах инженерите по ДВГ които са 80% от пишещите във форума да обяснят защо няма да стане вместо мен, защото аз се сещам поне за 10 причини защо задвижването на Тесла не става, въпреки че като четем статията и информацията в нея, би трябвало да стане. Обаче сигурно са ги учили само на дисциплината заяждане, защото по технически теми не се включват! Като гледам и ти също!
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    Викам да заменят всички трактори с тесли....някои хора са се побъркали вече. и заради тяхните глупости не влизам в този сайт.
  • #6
    1 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До колелата обаче стигат 10 пъти повече. Скоростна кутия няма. На една и съща предавка ускорява от 0 до 350 километра в час
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 3. Въртящия момент е 1450Nm
  • #4
    3 rate up comment 10 rate down comment
    До долния ( преди 4 месеца )
    При положение че мощност е въртящ момент по обороти като имаш обороти за кво ти е въртящ момент като имаш 3 пъти повече мощност
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 4 месеца )
    А, колко Nm има въпросната ТеслЪ ?
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 4 месеца )
    Страшно сравнение.... Чакам видео на Тесла с 5-6 секции плугове.
  • #1
    4 rate up comment 20 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Най-мощния трактор с мощност колкото мощността на Тесла! На пръв поглед така изглежда.