IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелови чудовища: 12-те най-мощни трактора на планетата

Историята на тези гиганти започва с може би най-необичайната селскостопанска машина

При леките автомобили надпреварата кой ще предложи повече коне е до голяма степен продукт на склонността ни към самохвалство. Но има един сегмент, където конете наистина се впрягат на работа: при селскостопанските машини. В тази статия ще споменем 12-те най-мощни трактора в света, но преди това нека разкажем една любопитна история от самото им зараждане.
   
  
Peterson D8 Twin
Peterson D8 Twin
   
  
До Втората световна война селскостопанските машини са по правило със скромна мощност, създадени най-вече с мисълта за издръжливост и за икономия на гориво. В първите години след войната нуждата от по-могъщи трактори и булдозери започва да нараства - но технологията все още не е готова да ги предложи. Селскостопанските дизели по онова време са надеждни, но сравнително маломощни. Има създадени мощни агрегати за танкове и други бойни машини, но пък при тях издръжливостта е проблем - в края на краищата колко се очаква да оцелее един танк на фронта, 20 години?
  
   
Peterson D8 Twin
  
    
За да излезе от патовата ситуация, американският производител на трактори Бъстър Питърсън ражда необикновена идея. За да изпълни поръчката за машина с невиждана дотогава мощност, той просто... съединява два трактора CAT D8, всеки с по 185 коня мощност. Двете машини са свързани чрез сложна система, която позволява да се управляват от един оператор.
  
   
Peterson D8 Twin
  
    
Наречен Peterson D8 Twin (близнак), новороденият булдозер има впечатляващи размери - при около два метра височина, той е почти толкова широк, колкото и дълъг - 5.5 на 4.9 метра. Общо са произведени три такива машини, преди напредъкът в развитието на дизеловите двигатели да роди първите нормални трактори с висока мощност.
   
    
Най-мощните трактори на планетата (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 17. Вече има и трактори на ток но точно тези от статията трудно ще бъдат заместени с такива. Сега очаквам от инженерите да обяснят ЗАЩО това не може да стане, както и ЗАЩО не може да се използва задвижването на Тесла, въпреки че отговаря на техническите характеристики споменати в статията. За разлика от антиелектриците и антиматематиците, аз мога да кажа ЗАЩО МИСЛЯ по някакъв начин. При тях действието МИСЪЛ е изключено. Те ПОВТАРЯТ манипулации, без да влагат МИСЪЛ. Не знаят ЗАЩО
  • #18
    4 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 18. Предния път когато употреби този израз по мой адрес беше когато цитирах това, писано от мен преди 6 години през 2017 :" Никой никога не е твърдял, че автомобилите на ТЕСЛА СА КАЧЕСТВЕНИ. Техните качества не са в детайлите, а са в техническите характеристики на задвижващата част.Така ще е в следващите 5 години, докато търсенето е повече от предлагането. Ще се набляга на количество, а не на качество.Който е очаквал нещо различно, е просто един мечтател утопист." Какво съм променил оттогава
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Всъщност има трактори и на бензин, но те се използват при лозарство в няколко района, където "носът" и "небцето" на стопанина са преценили, че отпадните продукти от дизеловите двигатели ще повлияят на вкуса и качествтото на гроздето и оттам на виното. Така че каквото и да си драскаме тук, при нужда се намира решение. Ако някой иска, ще му направят и трактор на ток.
  • #16
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Трактор на газ що няма щото земеделците са бая обратното на имно за да не се доаетят що пари ще спестят кати заменят боклукчавият дизел с евтината гаьчица.Кяжи му аграр и не го обиждай повече
  • #15
    1 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Всеки инженер знае за какво говоря и може да изброи 10 причини, защо задвижването на Тесла или на който и да е мощен лек автомобил не става за трактор. Това че lamborghini е производител на трактори, въобще не означава че ползват същите двигатели за спортните си автомобили! Затова ВЯРВАТЕ, че за много малко пари може да тунинговате който и да е автомобил с ДВГ за да стане по-бърз от Тесла и щял да стане по-добър. Да се чуди човек, защо производителят още не го е направил!
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 13. Ако беше функционална грамотен, щеше да прочетеш между редовете какво искам да ви кажа в първото мнение цитирам : "MythBuster ( преди 20 часа )Най-мощния трактор с мощност колкото мощността на Тесла! НА ПРЪВ ПОГЛЕД ТАКА ИЗГЛЕЖДА." Тоест пак ви изманипулираха, а вие повярвахте! На ПРЪВ ПОГЛЕД изглежда така, на практика НЯМА НИЩО ОБЩО. Точно както на пръв поглед изглежда че хваля Тесла, но на практика мнението ми е написано в НЕГАТИВЕН план, но вие "виждате" и ВЯРВАТЕ в обратното.
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    МитЕ, функционално неграмотния,от 1 тон нефт се произвеждат бензин,керосин,дизел,мазут, асфалт в определени пропорции.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    МитЕ,ако поне един ден в годината не споменеш поне един път Тесла, сигурно ще ти излезе брадавица на езика.
  • #11
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Дизел=безсмислие ( преди 4 месеца )
    И за чии ми е тоя дизел като целия петрол мога да го направя на бензин и да карам с него на почти отрицатрлни цени поради голямото предлагане.А както знаем високото кпд на дизела не идва от начина на работа на двигателя а от калоричността на горивото феномен независещ от човека.
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    А и никъде в първият си пост не си споменал, че не става. А че имат еднакви въртящи моменти.