IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И шведските боклукчии обявиха война на Мъск

Събирането на отпадъци на Tesla в цялата страна ще бъде прекратено

Скандалът около Tesla в Швеция продължава да се разраства, след като местните синдикати се обединиха, за да принудят американския производител да сключи колективен трудов договор със служителите. Работата на компанията може да бъде напълно парализирана, тъй като действията на синдикати на служители от различни сфери стават все по-решителни.


Tesla


Tesla принципно не позволява създаването на профсъюзи в своите предприятия и не сключва колективни договори със служителите. Работниците в САЩ, Китай и Германия са недоволни от това положение, но не смеят да влизат открито в конфликт. Техните шведски колеги обаче решиха да стигнат докрай. През ноември 2023 г., след 5 години безрезултатни преговори, автомонтьорите, работещи в сервизните центрове на Tesla, стачкуваха, а пристанищни работници, чистачи и пощальони изразиха солидарност с тях.

Докерите вече обявиха, че няма да разтоварват автомобили Tesla на всички шведски пристанища. Профсъюзите за почистване на свой ред отказват да почистят съоръженията на Tesla, а служителите на пощенските услуги спряха приемането и доставката на пощата на Tesla, както и пакети, съдържащи части, необходими за ремонт и обслужване на електрически автомобили.


Tesla


Сега и сметопочистващите компании обещават да се присъединят към стачката. Те декларираха че ще спрат събирането на отпадъци от местата на Tesla в цялата страна от 24 декември, ако компанията продължи да се съпротивлява на подписването на колективен трудов договор с работниците си.

Tesla се опитва да устои на синдикалния натиск. Компанията искаше да внася електрически автомобили в Швеция по суша от съседни страни, но колегите им от Дания, Норвегия и Финландия се присъединиха към стачката на докерите. Те спряха да разтоварват колите за Швеция от солидарност със съседите си. Tesla също гака съди пощенските служби, за да ги принуди да доставят поне регистрационни табели за нови коли, но засега не успява да го стори.


0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Какво ще кажеш за факта че 90% от служителите си стоят на работните места и си работят като дори част от тях са синдикални членове? Мислиш ли, че Тесла ги е принудила? Просто са си доволни от договореното. Ако те стачкуваха, нямаше да има нужда боклукчиите да стачкуват срещу Тесла защото просто нямаше да има какво да изхвърлят и тази статия нямаше да съществува. Факт! Ти в колко издания си прочел колко процента от служителите стачкуват? Линк искаш ли?
  • #16
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    А спомняш ли си по време на covid как един *** си плати всичките възможни глоби в САЩ, но накара хората си да произвеждат електромобили. Ей тъй, на единия си инат. И как уволни всички, които искаха да правят синдикат, въпреки че ИМАТ ТОВА ПРАВО! И онази държава не се намеси? Затова възникват синдикатите. Дето се вика, добре че не си бил по османско време тука, че щеше да си копаш, вместо да се бориш за свобода. ;)
  • #15
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    MythBuster,пишеш абсолютни глупости. Явно си много си далече от скандинавия,тук нещтата са съвсем различни от твоя свят
  • #14
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Другото е, че сам пишеш, че си свободно нает. Какво знаеш за синдикатите, освен това по филмите дето си го гледал? А за синдикатите в Швеция? Колко пъти си бил синдикален член, знаеш какво се случва из тамошните ширини?! Аааа, някой те лъже и ти му вярваш? Къде са фактите, които обичаш да цитираш и за което аз поне чета с удоволствие мненията ти? И аз не знам, но моя бранш няма синдикална организация, но може да възникне, защото псевдо министъра не разбира от икономика, а малко като касиерка...
  • #13
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Хич да не, ама някой да казва кой кого и за какво принуждава в Швеция, при положение че живее из нашите ширини, е малко странно. Какво казват Тесла, е все едно да слушаш какво ти казват нашите политици и да им вярваш. Сам знаеш, че собственика е патологичен лъжец и грандоман, та със сигурнсот иска същото от подчинените. Ако някой иска да стачкува, има това право и хората СВОБОДНО го правят, няма какво да пишем. Дали някой ПРИНУЖДАВА някой ние не знаем. Тези неща не става с четене, с преживяване.
  • #12
    3 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Мрън Мрън ( преди 3 минути )Ама, моля другарко, те пък синдикатите ми пречат и ме принуждават. Спрете ги! О, иронията..." А не е ли точно обратното? Моля другарко а пък Тесла не иска да подпише договор с нас и нея ще мрънкаме пред цял свят, ще принуждаваме и другите класове да я тормозят, а понеже и това не помага насъскахме и други училища за тормоз, докато не я принудим да подпише! Моля другарко накарай я и я принуди, че не поддава!
  • #11
    2 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 10. Доколкото разбирам в Швеция Не е задължително със закон иначе досега Тесла нямаше да има избор. Как точно само 10% от работниците могат да решат че другите 90% искат синдикат и да го наложат? По-точно да ПРИНУДЯТ частна фирма да го направи? Както виждаш Тесла няма нищо против да увеличи заплатите или да изпълни искания от работниците, защото има договорни отношения с тях. Не иска да има договорни отношения с външни рекетьори. Никой не може да ПРИНУДИ друг да подпише договор ЗА РЕКЕТ.
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Мрън Мрън ( преди 4 месеца )
    Ама, моля другарко, те пък синдикатите ми пречат и ме принуждават. Спрете ги! О, иронията...
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Тесла в кой век живеят, правото на синдикат е спечелено с борба и е заложено в законите на много държави.
  • #8
    5 rate up comment 10 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Тези 10% могат да си намерят друга работа като не им харесва тази. Не мислиш ли, че това е нормалното в случая? Синдикатите искат да ПРИНУДЯТ Тесла да подпише споразумение с тях за да им плаща, Тесла и РАБОТНИЦИТЕ не искат. Въпреки това синдикатите извършват подривна дейност чрез външен натиск през своите силови структури. Точно като борчетата с бухалките едно време. В някой държави тази подривна дейност с класифицира като тероризъм и не биха оставили организация да тероризира частна фирма