IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Tesla Model 3 Highland се оказа с „незаконни“ джанти

Използването им може да донесе сериозни проблеми на собственика

Много доставчици в момента рекламират и съответно продават джанти и джанти с гуми, които, които все още не са одобрени за новия Tesla Model 3 Highland. И тяхната покупка крие сериозни рискове за собствениците на електромобила, предупреждава Саймън Шмид, управляващ директор на Tessi-Supply.com, доставчик на висококачествени аксесоари на Tesla.


Tesla Model 3


„За повечето джанти, продадени към 15.11.2023 г., все още няма ABE/ECE (експертно мнение, нужно за одобряване на продукта). И ако има инцидент с превозното средство, застрахователната компания може да откаже плащане, като то остава за сметка на собственика“, обяснява Шмид.

Това се дължи на факта, че много от предишните джанти пасват на Tesla Model 3 Highland, но повечето производители на джанти все още не са издали ABE (сертификат) за това. Стандартната джанта на Model 3 Highland има офсет 38 мм (разстоянието от централната вертикална линия на колелото до монтажното лице на колелото), докато при старите джанти този показател е 40 мм.

Всички други параметри като брой отвори, кръг на болтовете, ширина на джантата и т.н.са същите. Затова повечето джанти все още са подходящи, но за да може да бъдат използвани трябва сертификат, какъвто те нямат в момента.

„Проблемът тук е главно, защото има два вида дилъри и сервизи, които работят в „сивата зона“. Някои, които изобщо не знаят за липсващия ABE/ECE, но има и такива, които са наясно, но въпреки това продават продукта. Вторият тип търговци трябва да бъде избягван, тъй като това е съзнателна измама на клиента", допълва Шмид.

Според него грешката може да бъде избегната много лесно. За целта клиентът трябва да поиска да види ABE/ECE, преди да купи продукта. Това, по което всеки може да се ориентира, е датата на издаване на ABE/ECE. Ако тя е от преди октомври 2023 г., джантата определено не е одобрена", съветва търговецът.


0 от 500