IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И шведските боклукчии обявиха война на Мъск

Събирането на отпадъци на Tesla в цялата страна ще бъде прекратено

Скандалът около Tesla в Швеция продължава да се разраства, след като местните синдикати се обединиха, за да принудят американския производител да сключи колективен трудов договор със служителите. Работата на компанията може да бъде напълно парализирана, тъй като действията на синдикати на служители от различни сфери стават все по-решителни.


Tesla


Tesla принципно не позволява създаването на профсъюзи в своите предприятия и не сключва колективни договори със служителите. Работниците в САЩ, Китай и Германия са недоволни от това положение, но не смеят да влизат открито в конфликт. Техните шведски колеги обаче решиха да стигнат докрай. През ноември 2023 г., след 5 години безрезултатни преговори, автомонтьорите, работещи в сервизните центрове на Tesla, стачкуваха, а пристанищни работници, чистачи и пощальони изразиха солидарност с тях.

Докерите вече обявиха, че няма да разтоварват автомобили Tesla на всички шведски пристанища. Профсъюзите за почистване на свой ред отказват да почистят съоръженията на Tesla, а служителите на пощенските услуги спряха приемането и доставката на пощата на Tesla, както и пакети, съдържащи части, необходими за ремонт и обслужване на електрически автомобили.


Tesla


Сега и сметопочистващите компании обещават да се присъединят към стачката. Те декларираха че ще спрат събирането на отпадъци от местата на Tesla в цялата страна от 24 декември, ако компанията продължи да се съпротивлява на подписването на колективен трудов договор с работниците си.

Tesla се опитва да устои на синдикалния натиск. Компанията искаше да внася електрически автомобили в Швеция по суша от съседни страни, но колегите им от Дания, Норвегия и Финландия се присъединиха към стачката на докерите. Те спряха да разтоварват колите за Швеция от солидарност със съседите си. Tesla също гака съди пощенските служби, за да ги принуди да доставят поне регистрационни табели за нови коли, но засега не успява да го стори.


0 от 500
  • #27
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Факти друг път ( преди 4 месеца )
    Да, бе, факти си дал, ама друг път. Мълчиш като бит ***..с откъде ги изрови тия 90% и пак го обърна на доброто старо, "А вие защо биете нeгритe?" Що било намкво си в Япония, Занзибар и на Луната? Ми, щот така. Или по-точно, щото тука е така. На който не му изнася, да се изнася (от Швеция). Те 90те процента гладни няма да останат. Все пак Швеция не е като да е умряла от глад и липса на автомобили преди да се появи Тесла.
  • #26
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    И в същото време ако друг дава 2000 лв. заплата и не ги вдигне, ще пишат - "Мале, той не е вдигнал заплатите въобще, а аз дадох 13% почти. Слагам почти, защото числото вече ще е заглушило последващите думи, но пък няма да ме пишат, че лъжа...
  • #25
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    А, и тук имало дискусия. Японската държава, за мен поне, си е цяла мистерия как съществува и прави каквото прави. Онези хора си имат своя модел на живот и за повечето от нас е далечен и неразбран. А защо Мъск не направи в Япония фабрика - евтинко ще му е по думите ти. Ако аз давам 800 лв. заплата в наше село и догодина дам 910 лв., нали знаеш че няма да е от моето добро сърце, а ще е под натиск от държавата, но нищо не ми пречи да се хвала как съм вдигнал заплатите с почти 13%. :)
  • #24
    1 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 23. Не, просто съм изброил фактите! Профсъюзите за да си заработят рекета от служителите ще трябва да свършат нещо, което няма да е в полза на Тесла. Тесла си брани своите интереси, а не тези на служителите. Интересно защо не говорите за синдикати и за правата на работниците в Япония? Тесла само за последните месеци е вдигнала заплатите на работниците си в Германия с 4%. В Япония са вдигнали заплатите на работниците с 5% ама за последните 30 г.. За сметка на това работят по 100 ч/седмично
  • #23
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Майка Тереза ( преди 4 месеца )
    Въх, тя Тесла била същинска Амнести Интернешънъл, бре! Майка орлица, която със зъби и нокти брани клетите служителите от пипалата на лошите и зли профсъюзи. Нобелова награда за мир да им дадат направо. Ти сериозно ли си вярваш на тези си приказки или развиваш подобни сценарии в главата си, защото си затворен в стая с меки стени и без прозорци?
  • #22
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Дори и да е вярно, това какво променя? Да ги освободят тези 10 процента и ще приключат. Нали няма профсъюз, който да ги пази?" Нали точно на това РАЗЧИТАТ синдикатите? Тесла да направи тази грешна стъпка. А тези 90% напълно променят перспективата И гледната точка. Пропагандата машина ни убеждава, че РАБОТНИЦИТЕ на Тесла искат да се присъединят към синдикатите, но се оказва, че СИНДИКАТИТЕ искат да присъединят работниците на Тесла, въпреки волята им за да им взимат членски внос от 100% от рабо.
  • #21
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Реално ( преди 4 месеца )
    Излиза, че TESLA я мразят само хамали и клошари
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    90 та 90 ( преди 4 месеца )
    Това за тия пусти 90 процента Тесла ли го твърди, синдикатите ли, баба Ванга, или ти лично ги брои, та си го приел за вярно и го повтаряш цял ден? Дори и да е вярно, това какво променя? Да ги освободят тези 10 процента и ще приключат. Нали няма профсъюз, който да ги пази?
  • #19
    1 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 18. Ако всичко беше както си го описал, онези 90% нямаше да има какво да работят въпреки, че ходят на работа, защото никой нямаше да купува тесли. Ама както виждаш кучетата си лаят, а керванът си върви. Работниците си работят и не искат синдикати, на клиентите не им пука и си искат теслите, Тесла не иска да преговаря с терористи, а терористите правят каквото им е работата тероризират за да принуждават и да извиват ръцете.
  • #18
    1 rate up comment 2 rate down comment
    до 12 ( преди 4 месеца )
    Не, не е същото. Както казват по родните места на Тесла, швеците и всички останали скандинавци "слагат парите, където им е устата" и просто спират да се занимават с Тесла, щото те без Тесла очевидно могат да минат. Коравите теслари нещо мрънкат и се гънат като настъпани червеи и пускат някакви кьорфишеци как те всъщност го правят за благото на клиента, разбийш ли. Вижте там с любимия ти Мъск да прочетете малко история как дедо Хенри Форд се е оправял със стачкуващите преди 100 и кусур години.