IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-търсените нови коли в България през 2023

Rolls-Royce има 300% пазарен ръст у нас тази година, а Tesla - 335%. Ноември размества лидерите

Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK са марките с най-голям ръст на българския автомобилен пазар през 2023 година, показва традиционната справка на Automedia.bg за новите регистрации в МВР. Особено впечатляващи са 335-те процента увеличение в продажите на Tesla, напук на факта, че американската компания все още не е представена официално в България. Общите регистрации на нови Tesla у нас тази година са повече от тези на Honda, Mitsubishi, Subaru и Isuzu, взети заедно.
   
   
BMW X7 M60i
BMW окончателно си връща първото място в премиум сегмента в България. Донякъде изненадващо, най-търсеният модел на компанията е един от най-скъпите - Х7
      
        
С трицифрен ръст тази година могат да се похвалят още Cupra, MAN, Ssangyong, Isuzu и Piaggо, макар че при всички тях става дума за много ниска стартова база миналата година.

ТОП 10 ЗА НОЕМВРИ
Dacia Duster - 208
Toyota Corolla - 137
Citroen C3 - 127
Toyota RAV4 - 115
Dacia Sandero - 112
Skoda Superb - 105
Volkswagen Golf - 97
Kia Ceed - 96
Toyota C-HR - 95
Skoda Scala - 89

От големите пазарни играчи най-много се увеличават регистрациите на Skoda (62%), BMW (59% и възвърнато първо място в премиум сегмента у нас), Opel (52%) и Volkswagen (47%).

На другия полюс са компании като Mitsubishi (почти 70% спад), ГАЗ (-60%), Iveco (-49%), Fiat (-43%) и Jaguar (-42%).

На фона на колебанията в Европа, българският пазар на нови автомобили продължава да процъфтява, с общо 26.4% ръст на годишна база. Само през ноември новите регистрации са 3875. Вече няма никакво съмнение, че до края на годината психологическата граница от 40,000 нови автомобила ще бъде прехвърлена - за пръв път от 2019 насам и едва за втори в последните 15 години. Справката на Automedia.bg се отнася само до леки автомобили в категории M1 и N1, като имайте предвид, че "регистрации" не е автоматично равно на "продажби" - някои от тези бройки са регистрирани от самите дилъри като тестови или служебни автомобили.
   
   
Най-продаваните марки и модели в България (ГАЛЕРИЯ):


  
    

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гфгб ( преди 5 месеца )
    Яко, че е правена в Япония! Колко струва топ верасията и съответно най-евтината?
  • #18
    8 rate up comment 4 rate down comment
    РАВ4 ( преди 5 месеца )
    продължение. Освен това е по-бърз, мощен и стабилен. Сега зимата разбираш колко е по-добре да имаш 4х4. Нямаш кардани, нямаш нищо от което да зависиш. Добро 4х4 което може да те изкара от много непредвидими ситуации. Ходя често в планината. Газил съм 50-60 см. пресен сняг и няма абсолютно никакви грижи. С хубави гуми драпа много здраво. Включвам режим TRAIL, изключвам ESP-то и колата се движи в снега не като паркетник, а почти като офроуд автомобил. Наистина съм впечатлен. Колата е ТОП!
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    РАВ4 ( преди 5 месеца )
    Моят РАВ4 го взех 2020 г. нов. С този сегашния само козметични неща може би са различните, но като цяло са едни и същи коли. Дори на външен вид не ги различавам. За накланянето в завои е вярно, но това е така при всички други от този клас. Като цяло колата е без никакви забележки. Аз си взех предпоследно ниво на оборудване заради панорамния покрив. Не желая да имам такъв. Иначе за всички бих препоръчал да си вземат варианта 4х4 с 222 к.с. По-бързо зарежда батерията заради втория електромотор.
  • #16
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Впечатляващия трицифрен резултат на Теслъ е показател,че Хонда,Митсубиши,Субару и Исузу общо са продали по-малко от 400+ бройки на Теслътъ.Лошо и то много лошо говори това.
  • #15
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 4 ( преди 5 месеца )
    Щом е шемет си е направо за японска кола, няма две мнения :)
  • #14
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Моята удари 5 години, ходих до Киа да гледам новия модел, ами същото на двойна цена, дори бих казал по-лошо, няма атмосферни двигатели, няма от здравите автоматици с хидротрансформатор общо взето глезотията нова кола на 3-5 години и дойде краят.
  • #13
    15 rate up comment 5 rate down comment
    обективен ( преди 5 месеца )
    Българите развързват кесиите за нови коли. И така трябва . Човек нали затова живее да се поглези малко !
  • #12
    7 rate up comment 5 rate down comment
    До 9 ( преди 5 месеца )
    А какво значение има?
  • #11
    5 rate up comment 8 rate down comment
    SpaceX до 2 ( преди 5 месеца )
    RAV4 e една от най-търсените коли в Русия, Беларус, Украйна, а и изобщо на територията на бившия СССР. От България масово се изнасят RAV4 в тези посоки, но лошата новина е, че първо ти я крадат, а след това следва експорта. На мой приятел му откраднаха 2бр. в рамките на една година. Първо му откраднаха едната, а той си купи нова, но впоследствие и тя замина. Вдигна ръка и си купи VW. RAV4 е най-крадената кола у нас, имай го в предвид. Особено твоята с това изпълнение е мечта за крадците.
  • #10
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Алекс ( преди 5 месеца )
    ТЕСЛА-355% ръст без официално представителство.Наистина впечатляващ резултат.